maandag 26 juni 2023

Festivalverslag Live /s Live 25 juni 2023

En zo kwam het populaire gloednieuwe festival Live /s Live naar de Middenvijver op de Linkeroever, na een eerste editie aan zee. Het resultaat is een mini-Best Kept Secret, kortom een festival waar het aangenaam vertoeven is, ondanks de verschroeiende hitte. Nieuwe acts vielen er dit weekend niet te ontdekken, de programmatie ging steevast voor gevestigde namen, maar die waren op beide festivaldagen niet van de minste: van een mooie selectie HUMO's Rock Rally winnaars tot legendarische bands van internationale faam - en tot die categorie hoort dEUS zeker ook. Wij kozen voor zondag, dag 2 dus.
Vroeg op de middag begonnen de Antwerpse rakkers van The Hickey Underworld aan hun set op de Main Stage. De band beleefde niet zo lang geleden hun lang verwachte comeback met de geslaagde single 'Living On Big Foot' en dit was de eerste keer dat ik ze weer live zag, trouwens weer in originele bezetting. Na een verschroeiende 'Whistling' als opener werd duidelijk dat de heren vooral uit hun debuutplaat zouden putten. Van die tweede plaat kregen we daarnaast enkel nog het haast psychedelische 'The Frog', een van m'n favorieten. Van plaat 3 alleen het woeste 'Dwamgoz'. Kopstoten als 'Mystery Bruise' en 'Sick Of Boys' waren er anders ook niet naast, en het handvol nieuwe songs ging er ook goed in. Voor een moshpit was het veel te warm, en dan was er nog dat onding van een Front Stage, waardoor de echte fans van de band werden gescheiden door enkele overbodige meters aan desinteresse. Zo'n Front Stage is de dood van de rock'n'roll. De hits 'Future Words' en 'Blonde Fire' deden het natuurlijk erg goed, en na afsluiter 'VRMNSMR' kan ik enkel besluiten dat The Hickey Underworld live nog steeds even straf, grappig (met heerlijk wazige bindteksten) en vooral razend overkomt. En ook al was dit een thuismatch, een zaaltje blijft de beste plek om onze Antwerpse gitaartrots live te zien. Het publiek was eigenlijk veel te mak, in vergelijking met hun memorabele zaalconcerten. Gans Antwerpen en omstreken wacht in elk geval vol ongeduld op die vierde plaat.
Met de bezwerende song 'Satantango' trapten Fenne Kuppens en haar Whispering Sons hun duistere zonnedans op gang. De woestijnvlakte voor de Main Stage, onder een ongenadige zon, mag dan niet de uitgelezen setting voor een new wave-concert zijn, de Limburgers wisten duidelijk hoe ze het publiek aan het dansen moesten krijgen. Ook Fenne zelf smeet zich weer volledig tijdens oud en nieuw werk. Zo kregen we enkele gloednieuwe nummers, en ook een gulle greep uit hun laatste wapenfeit Several Others, zoals het bloedmooie 'Aftermath', heel ingetogen met Fennes donkere stem en verder enkel piano. Het was een mooie afwisseling voor het hardere werk, waarin de zangeres al haar demonen ontketende en de wanhoop van zich af schreeuwde, zoals het fantastische 'Alone', het griezelige 'Got a Light' (die baslijn!) en het extreem intense 'Waste' als afsluiter. Na elk concert van Whispering Sons lijkt het of ik door een tunnel ben gekropen en nooit meer hetzelfde zal zijn. Dat was nu niet anders. De band bezit de gave hun publiek binnenste buiten te keren en hoort bij de absolute top van de 21e-eeuwse new wave. Niets dan lof.
De Schotten van Belle and Sebastian waren de enige band op de Main Stage die ik nog nooit eerder live had gezien. De meerkoppige band had een interessante verzameling instrumenten bij, zoals strijkers en blazers, en onze eigenste Antwerpse trots Sam Vloemans speelde mee op trompet. De indieband gaat al lang mee en kon uit heel wat platen kiezen. Nummers als 'The Stars Of Track and Field' en 'Funny Little Frog' werden voorzien van leuke visuals, en Stuart Murdochs bindteksten waren grappig. Zo merkte hij op dat Belle and Sebastian lager op de affiche stond dan dEUS en grapte dat dit in Glasgow toch lichtjes anders zou uitpakken. Toch verslapte mijn aandacht af en toe, omdat de nummers voor een leek als ik al gauw hard op elkaar lijken. Bij de hoogtepunten hoorden 'The Boy With the Arab Strap' en afsluiter 'Get Me Away From Here, I'm Dying', wat omwille van de moordlustige zon best een toepasselijke titel was. Ik heb best genoten van dit wat gezapige maar speelse concert, en van de muziek, waar je weinig tegen kunt hebben, maar die bij momenten best braaf is. Leuke en gezellige sfeer, dat moet niet veel meer zijn, en welkome afwisseling voor het gitaargeweld.
En dan was het de beurt aan de band waar ik het hardst naar uitkeek. Toen ik Suede voor het eerst live zag, was ik een jonkie van 16 die een drietal liedjes van de Britpoplegende kende. Twintig jaren verstreken en eindelijk kon ik de band voor de tweede keer live aanschouwen. Hoewel dit echt een straf concert was, wil ik het enige minpunt al even vermelden: dat de stem van Brett Anderson de hoge zanglijnen niet meer aankon, en sommige regels gewoon parlando bracht, of aan het enthousiaste publiek overliet, stoorde wel eens. De ijzersterke songs zijn net zo goed omwille van dat kenmerkende stemgeluid, dat de luisteraar vastgrijpt in een versmachtende knuffel. Niets aan te doen natuurlijk. Toch zegevierde de band, en ik kon m'n geluk niet op toen de ene meezinger de andere opvolgde. Met hits als 'Trash', 'Animal Nitrate' en 'Filmstar' werden we al vroeg verwend. En het nieuwe nummer 'Personality Disorder' neigt zelfs naar new wave. Zo blijft de band zich heruitvinden. Brett blijkt ook nog steeds dezelfde rasperformer als in de jaren negentig en had werkelijk energie te over. Zo dook hij het publiek in voor wat letterlijke knuffels en zwaaide hij niet zelden zijn microkabel als een lange lasso boven zijn hoofd. Voor een ingetogen 'She's In Fashion' deed de band nogmaals beroep op de zangkwaliteiten van hun fans - een van de hoogtepunten van deze oerdegelijke rockshow. De Londenaars sloten af met een trio van dikke hits: 'So Young', 'Metal Mickey' en natuurlijk 'Beautiful Ones', stuk voor stuk steengoede klassiekers. Suede kwam, zag en overwon, maar zou toch niet het beste optreden van de dag geven. Die eer ging naar alweer een thuismatch...
...en het gaat natuurlijk over dEUS! We hebben dertien lange jaren op een nieuwe plaat moeten wachten en How To Replace It heeft alle verwachtingen ook ruimschoots ingelost. Door met de titeltrack, meteen ook het beste nummer op de plaat, te beginnen, greep de band meteen onze aandacht. Dit is ongetwijfeld een van de beste nummers dat dit jaar zal verschijnen. Een instant klassieker eigenlijk, waar ze binnenkort een waanzinnig leuke videoclip voor zullen uitbrengen. We kregen deze op Live /s Live alvast in avant-première. Uit de plaat kregen we een vijftal nummers live te horen, en die raakten stuk voor stuk een gevoelige snaar. Een ander hoogtepunt onder de nieuwe nummers was de uppercut 'Man Of the House', opnieuw dEUS op z'n best. Aan klassiekers was er ook geen gebrek, met het waanzinnig goede 'Instant Street' en bommetje 'Suds & Soda' op kop. Ook 'W.C.S.' en 'Hotellounge', allebei van hun legendarische debuut, werkten goed, net als het ingenieuze 'Fell Off the Floor, Man'. 'Bad Timing was subliem en maakte 'Sun Ra' wat overbodig. En lead singles 'Quatre Mains', 'The Architect' en 'Constant Now' werken altijd, maar nog iets meer werk uit de jaren negentig zou de set nog beter hebben gemaakt. Maar nu ben ik aan het muggenziften, want feit is dat dEUS een vlekkeloze set speelde en menig harten veroverde of herveroverde. De klasse, de virtuositeit, het spelplezier straalden van het vijftal af. En al zaten de ondergaande zon en de welkome afkoeling er ook voor iets tussen, dit was werkelijk het meest aangename moment van de dag: met duizenden de onsterfelijke liedjes van onze favoriete band van eigen stad meebrullen.
De nacht was gevallen maar Live /s Live had nog één act voor ons in petto. En ook al was ik erg moe van een drukke en snikhete dag, toch wou ik het grootste deel van de levende legende die de headliner van vandaag was, nog beleven. Lang genoeg gekeuveld aan de ciderbar, tijd voor een feestje. Met veel bombast en omringd door een legertje enthousiaste muzikanten verscheen popdiva Grace Jones bijna een halfuur te laat op het podium, gehuld in maskers, verfpatronen en eigenzinnige outfits. Een uur lang bracht de 75-jarige zangeres ons in vervoering met haar grootste hits, en ineens ook enkele covers erbij. Sterk was 'Love Is the Drug', de hit van Roxy Music, ook de Pretenders passeerden de revue, maar op 'Amazing Grace' zat ik dan weer niet te wachten. Subliem was 'Williams Blood', haar meest aangrijpende nummer. Op muzikaal vlak toonde ze zich veelzijdig: het ging van pop en disco over new wave naar funk en reggae. Het Jamaicaans-Amerikaanse buitenbeentje van de muziekindustrie voerde het spektakelgehalte van haar concert nog wat op met kleurrijke lasers en een verbazingwekkend staaltje turnen (moet ik haar leeftijd herhalen?). Al dansend op een uitgesponnen versie van haar grootste hit 'Pull Up To the Bumper' begaf ik me naar de uitgang, hopend op een even sterke line-up in 2024. Want eindelijk heeft 't Stad weer een groot festival om mee uit te pakken!

zondag 25 juni 2023

Ballonnenvrees 24 juni 2023

Op de valreep van de zomer deden we nog een laatste Ballonnenvrees in Café Boekowski. Het was nog snikheet buiten (en binnen) wanneer Gert Vanlerberghe de microfoon nam en de onlangs overleden Johanna Pas eerde met een van haar gedichten. Ze zal hevig gemist worden in diverse poëtische kringen. Frederik De Cock kwam als eerste dichter van de line-up op het podium, met de gedichten 'De zwaan', 'Draaimolen', 'Vergrendeld', 'Leeggeplukt', 'Binnen zonder kloppen' en 'Gedroomde tuin met arabesken'. In die laatste nam hij ons mee naar Cordoba, al passeerden we eerst de foor en het café. Elke plek wist hij haarfijn te poëtisch te beschrijven, in ijzersterke gedichten, zonder gevoelige thema's te schuwen. Met haar openingszin "Parijs staat in brand" greep Roos De Buysscher meteen onze aandacht. Niet zelden zijn haar gedichten een gebalde vuist tegen allerlei onrecht, waarin ze de wereld tracht te bevatten, zoals in haar opsomming van dingen die niet helpen. "Als je bang bent voor de dood ben je banger voor het leven", zo vertelde haar grootmoeder haar, en Roos componeerde er een gedicht over doodsangst rond. In 'Afgod' waren haar woorden munitie tegen liefdesverdriet. Stuk voor stuk kwamen haar frisse gedichten binnen.
Vanessa Daniëls heeft enkele poëtisch-muzikale projecten opgestart, en een ervan heet NEST. Met haar handlangers Marc Gaij en Jeroen Baeken inviteerde ze ons in haar woordenwereld. In het Nederlands en het Frans ontleedde ze de zee en de grootstad, begeleid door handpan, fluit, viool en nog heel wat meer bijzondere instrumenten. Met je ogen dicht leek de ruis op een kabel een beetje op de deining. Af en toe streek een meeuw net niet neer. Dit is een performance die je zeker eens moet gaan beleven, al is het maar om je ziel nog eens te verluchten. Na de pauze was er Frederik Bosmans met gedichten als 'Spiergeheugen', 'How to talk to frat boys at parties', 'Hout' en 'Landing'. Hij fulmineerde enkele alternatieve tirades, bij gebrek aan verkeersagressie. Dit was schelden op hoog niveau. Een mens moet af en toe wat stoom aflaten. En de kat? Die antwoordt altijd nee. Bosmans staat altijd garant voor een set vol intrigerende gedichten.
Elter Alven (fka Ekster) gaf toe dat zijn proza en poëzie eigenlijk hetzelfde zijn. Toch is zijn werk 'Macchiavelli' in de eerste plaats proza, en al het meest toegankelijk wat we van hem te horen kregen. In zijn universum dolen dinosaurussen en hobbits rond, en terwijl het hoofdpersonage een film- en ginavond organiseert met Mieke, strooit Elter Alven met culturele referenties en maffe metaforen. Het resultaat is een zeer beeldrijk, inventief en grappig proza, met hagedissen en bitcoins, rum en R.E.M. Tot slot was er de Gentse singer-songwriter Merle, die opende met een klassiek stuk op de piano, om helemaal stil van te worden. Vervolgens sloeg ze het café met verstomming met haar Nederlandstalige kleinkunst vol poëzie en tristesse, al waren de vrolijke nummers even sterk. Mijn favoriet was 'Op de daken', een meeslepend nummer dat nog dagenlang blijft naspoken tussen onze oren. Ronduit prachtig.
 
En zo waren we alweer aan de open mic beland, en die zat weer stampvol. Erwin Visible (op de Dinsdag Club bekend als Erwin Invisible) bracht twee Franse gedichten. Vera Steenput koos de gedichten 'Ontbijt', 'Landmacht' en 'Avond' uit haar onlangs verschenen bundel Sterke schoenen. Over het algemeen was dit een ingetogen Ballonnenvrees, maar met Bert De Meulder kwam de punk terug, in zijn 'Transformator', een performancegedicht over de tijd, en ook nog een gedicht opgedragen aan het Justitiepaleis tegenover Café Boekowski. Klasseperformer. Roos de Buysscher kwam terug met een vriendin, en als Winte en Roos las het duo een zeer origineel tweestemmig stappenplan voor.
Antony Samson is gewoon altijd keigoed. Deze keer was dat met de gedichten 'Trommelvenster', 'Kom dichter, onbekende danser', 'Flou artistisque' en 'Staat van zijn'. Vervolgens las verzenbakker Gust Peeters twee gedichten voor die met elkaar in dialoog gingen. Ken Post kennen we als muzikant bij de Dinsdag Club maar ook als dichter is de Amerikaan gewoon heel goed. Ik onthoud de zin, "There is no private prophecy" en zijn ode aan de schilder Tony Mafia. Marleen Van Dyck stond voor het eerst met poëzie op het podium en deed dat in het hoekje bij de lamp, met 'Havenkom' en 'Uit de sleur'. Frank Mathay sloot de hele boel af met het Engelstalige 'Red' en met zijn verhaal over weerballonnenvrees. Afsluiten met een knipoog naar dit podium is geen slechte zaak!
 
We gaan er even tussenuit en zijn op 30 september weer te horen in Café Boekowski. Er kunnen hier en daar wel nog zomeredities verschijnen, zoals die op het Alles Kapot Festival op de Gentse Feesten. Op 21 juli zie je Ballonnenvrees dus met de Gentse Beesten in het Muzikantenhuis, bij Dampoort.
 
 
Alle foto's (behalve die met de marmercake): Gust Peeters

zaterdag 17 juni 2023

Flavours of the month

Summer has started, and so have the festivals. Let's match it with the right music. The Voidz are kings of the list, as they're presiding over it, but Queens Of the Stone Age are... well... queen, featuring no fewer than three times. The Hives can be found twice. Blur's comeback was quite a surprise, and so was The Hickey Underworld's. Another surprise is that football player Eric Cantona is also a musician and is featured in this month's list as well. 'Cause why not? It's a rather eclectic top 30, ranging from ambient calm to heavy metal riffs.

Discover more recent music in The List on Spotify.
 
  1. The Voidz - Prophecy Of the Dragon
  2. Squid - The Blades
  3. Queens Of the Stone Age - Emotion Sickness
  4. bar italia - punkt
  5. Blur - The Narcissist
  6. Queens Of the Stone Age - Carnavoyeur
  7. The Hickey Underworld - Living On Big Foot
  8. Psychedelic Porn Crumpets - Nootmare (K-I-L-L-I-n-G) Meow!
  9. Master Peace - Brussels
  10. The Hives - Bogus Operandi
  11. Depeche Mode - Wagging Tongue
  12. Lovejoy - Portrait Of a Blank Slate
  13. Tame Impala - Retina Show
  14. Grian Chatten - Fairlies
  15. Echoes Of Zoo - The Call Of the Quagga Quagga
  16. Kaat Van Stralen - Stop Met Wenen
  17. Osees - Intercepted Message
  18. Opus Kink - Piping Angels
  19. Rob Grant feat. Lana Del Rey - Lost At Sea
  20. FEWS - Strafe
  21. Glasser - Vine
  22. Eric Cantona - The Friends We Lost
  23. The Hives - Countdown To Shutdown
  24. Queens Of the Stone Age - Paper Machete
  25. Martha Skye Murphy - Dogs
  26. Bombay Bicycle Club - My Big Day
  27. Foo Fighters - The Teacher
  28. GUM feat. Ambrose Kenny-Smith - Minor Setback
  29. Hydrogen Sea - Candy
  30. Mondingo - Island

zondag 11 juni 2023

Festivalverslag Best Kept Secret 10 juni 2023

Het is ondertussen traditie geworden om elk jaar een dag naar de Beekse Bergen af te zakken voor het prettige festival Best Kept Secret. Ook dit jaar kiezen we voor zaterdag, omdat er iets meer interessante bands te zien zijn dan op de andere dagen.
De Amerikaanse singer-songwriter Kevin Morby begon er al vroeg aan, om 12u opende zijn band de Two met 'This Is a Photograph', de ijzersterke titeltrack van zijn nieuwe plaat, gevolgd door het aangrijpende 'A Random Act Of Kindness'. Naast de gebruikelijke rockinstrumenten doken hier en daar ook een viool, dwarsfluit en saxofoon op, die de nummers extra pit en gevoel gaven. Na vier songs moest ik me echter naar het andere uiteinde van het festivalterrein verplaatsen, tot voorbij de vijver. In The Secret begon het Nederlandse fenomeen De Staat aan de blauwe set. Vrijdag speelden ze dan de gele en zondag de rode set. Dit is een gewaagd experiment, want bij 'blue' kregen we dus enkel de trage liedjes. Die mogen er weliswaar zijn - zoals het puike 'Devil's Blood' of de recente single 'Running Backwards Into the Future' - maar bij een band die bekend staat om hun powerpop wil je op den duur gewoon gaan springen. Nummers als 'Someone To Be' en de overbodige cover van 'Firestarter' - een mellow versie van het explosieve geweld van The Prodigy - waren een pak minder overtuigend. Toch was het publiek gretig, dankbaar en geduldig, en terecht. Dit muzikale vakmanschap verdient alle liefde. Voor de gelegenheid hadden ze een extra drummer, wat de ingetogen set toch iets meer power gaf. Een geslaagd concert, maar ik was toch liever bij de rode set geweest. In het najaar doen ze dit trouwens opnieuw in De Casino in Sint-Niklaas: drie avonden, elk in een andere kleur en mood.
Nog een Nederlandse band in de Casbah, met het piepjonge Marathon, dat zich de laatste jaren reeds bewees in de oververzadigde postpunkscene, en dat bescheiden succes vandaag mocht verzilveren op het coolste podium van Beste Kept Secret. De Casbah barstte uit z'n voegen wanneer de jongens en meisjes 'Mosquitoes & Flies' inzetten. Een stevige moshpit werd op gang gezet en de frontman dook meerdere keren het publiek in. Op een gegeven moment ging hij samen met de keyboardiste crowdsurfen. De band kon zelf niet goed vatten wat er gebeurde, en de zanger zei dat ze dit moment nooit zouden vergeten. Afsluiter was 'Age', de single waarmee ze op mijn radar verschenen. Helemaal terug naar de Two, voor een band die ik al veel eerder had moeten zien. Black Country, New Road, het is een apart verhaal. Deze meerkoppige Britse brand bracht twee platen uit die voor altijd een plekje in mijn hart hebben gekregen. Op beide klassiekers van de jaren twintig is Isaac Wood op zang te horen. Maar bij het verschijnen van hun tweede album kwam ook de aankondiging dat de frontman uit de band stapte omwille van zijn mentale gezondheid - de druk van het vele touren werd hem te veel. De band moest het dus over een andere boeg gooien en al gauw hadden ze genoeg nieuwe nummers klaar om een hele liveset te vullen. De sfeer op het concert ging van pastorale progrock - door de fluit waanden we ons in de jaren zeventig - tot woeste postpunk uit hetzelfde doosje als black midi. Soms trad een dialoog van viool en piano op de voorgrond, dan weer de hoekige gitaren - altijd keurig afgemeten, als bij een symfonisch orkest. Maar liefst drie leden namen afwisselend de zang op zich, en Tylder Hyde, die toch het voortouw nam, wisselde voortdurend tussen bas en gitaar. Hoogtepunten? Het hele concert leek één groot hoogtepunt. Van het doldwaze 'Up Song' tot het intieme 'Turbines/Pigs', met een prachtige uitvoering van 'Dancers' op de koop toe: het repertoire van Black Country, New Road stuitert alle kanten uit, en toch slaagt de band erin een soort van homogene eigenheid te behouden. Hoewel de nieuwe nummers de legendarische status van die eerste twee albums nog niet hebben behaald begin ik ze stilaan te koesteren. Ik kan niet wachten op die derde plaat.
Ondertussen was het snikheet geworden op het terrein en samen met andere festivalgangers zocht ik al pootjebadend verkoeling in het meer. De kabbelende desert blues van de Malinese band Tinariwen, op de One (Main Stage), was hier de ideale soundtrack voor. "Welcome to the Sahara", zei de band en samen met de Toeareg-rockers maakten we er een sloom feestje van en dansten we op de chille riffs van onder meer 'Sastanàqqàm', hun ode aan de woestijn. Meer laidback muziek met Dope Lemon, de band rond de Australische singer-songwriter Angus Stone, in de Two. De folk en soul van nummers als 'Rose Pink Cadillac' gingen er goed in, maar op den duur begon alles toch wel hard op elkaar te lijken. Hoewel een tropisch warme dag als deze om zulke muziek smeekt, had ik toch zin in iets energiekers. Met Two Door Cinema Club op de One voedde ik mijn Nillies-nostalgie. De Noord-Ieren trakteerden ons op een best-ofset met de vele hits die we van hen kennen en kleurrijke visuals. Persoonlijke favorieten zijn 'I Can Talk', 'Are We Ready?', 'Lucky', 'Sleep Alone' en 'Something Good Can Work'.
Een tweede grote hoogtepunt, na BC,NR, kregen we met Young Fathers in de Two. Het Schotse collectief had eerder dit jaar al eens een sublieme show neergezet in Trix, met hun speciale fusion van soul, gospel en hiphop met punkvibes, en hun concert op Best Kept Secret moest daar niet voor onder doen. Met aanstekelijke dans, prachtige samenzang, een heel arsenaal aan instrumenten, en energieke songs als 'Queen Is Dead', 'Get Up', 'Rain Or Shine', 'I Saw' en 'Rice', haalden ze alles uit de kast om de tent in lichterlaaie te zetten. De toewijding van de vocalisten en muzikanten was bewonderenswaardig. Tijdens de meezinghit 'Shame' ging zanger-rapper Kayus Bankole het publiek in en na de energieke afsluiter 'Toy' was het duidelijk: Young Fathers kwam, zag en overwon. Een uur later was het op hetzelfde podium de beurt aan de New Yorkers van Interpol, een van mijn favoriete bands aller tijden. En wat kan een groep die ik al zo vaak live heb gezien nog bijbrengen, behalve ons dan alweer op een ijzersterk concert trakteren. Er zaten voldoende hits in de set, zoals 'Obstacle 1', 'Narc', 'Evil', 'Slow Hands' - de band blééf maar tappen uit de eerste twee platen Turn On the Bright Lights en Antics, onbetwiste Nillies-klassiekers. Toch waren er ook nummers bij waar ik niet op had durven hopen, zoals het moordlustige 'Roland' en het kille 'The New', of het ontroerende 'No I In Threesome'. Dat Interpol maar één nummer uit hun meest recente plaat koos, het knappe 'Fables', was helemaal niet erg. Met songs als 'Take You On a Cruise', 'All the Rage Back Home' en het claustrofobische 'PDA' heeft de band een afwisselend repertoire met toch stuk voor stuk nummers die onmiskenbaar Interpol zijn. Een magistraal concert van een topband en dus een derde hoogtepunt voor de zaterdag van Best Kept Secret.
We belanden weer in de Casbah voor de tweede helft van de Britse punkers van Big Joanie. We zijn fan van deze aanstekelijke rammelrock van een jonge band die zich 'black feminist' noemt maar meerdere keren tijdens hun set opriep om elke emancipatiestrijd te steunen, tegen racisme, seksisme, transfobie... Met 'In My Arms' en 'Fall Asleep' hebben ze in elk geval twee klassiekers aan de Britse underground toegevoegd. Kort daarop begonnen de sympathieke Australiërs van Psychedelic Porn Crumpets aan een verschroeiende set in de volgeladen tent van The Secret. De band was onder de indruk van de opkomst en de energie van het publiek en zanger Jack McEwan deelde met ons dat dit tot op heden hun grootste show ooit was. Met vijf albums en gloednieuwe single 'Nootmare (K-I-L-L-I-n-G) Meow!' onder de arm hadden ze keuze genoeg en ze gingen voor hun meest opzwepende en bekende songs. Hun gespierde nummers blaken van de levenslust en zijn psychedelisch, snedig, vrolijk en intelligent tegelijk. Mijn persoonlijke hoogtepunten van de set waren 'Acid Dent', Mundungus', 'Lave Lamp Pisco', 'Cubensis Lenses' en natuurlijk het epische 'Found God In a Tomato'. Met de kopstoot 'Hymn For a Droid' sloten ze hun concert af, dat veel te kort was naar mijn goesting - time flies when you're having fun. En inderdaad, dit was mijn vierde hoogtepunt van deze festivaldag. The Secret stond de heren als gegoten. Toen ze hun eigen instrumenten kwamen afbreken, kregen ze opnieuw een staande ovatie en bisverzoekjes van hun fans.
Ik sloot de nacht af met een London Calling-feestje in de Casbah, met de onvermijdelijke DJ Olly achter de draaitafel. De BKS-festivalgangers dansten die laatste liters zweet uit hun lijf en kweelden elke lettergreep van de populaire indie-anthems mee. Een geslaagde eerste kennismaking met London Calling dus! Om 4u was Best Kept Secret dag 2 voorbij en begon ik aan een vrij avontuurlijke en tergend lange terugweg naar Antwerpen, via een Safaripark, dan met de auto van een werknemer van het festival, tot in de klaarlichte maar lege straten van Tilburg, wachtend met zoveel andere festivalgangers op die eerste trein.