donderdag 28 mei 2015

Ballonnenvrees 27 mei 2015

Voor de laatste Ballonnenvrees van het seizoen streken we nog eens neer in het hippe café De Kleine Hedonist, waar de porno van de muren druipt. Eindhovens dichter Hans F. Marijnissen opende met mooie woorden uit zijn vele bundels die hij bij Heimdall uitgaf, zoals daar is: Tot Waar Het Wringt. Ballonnenvrees was vanavond 10 op de schaal van Dichter. Eerst kwam woordgoeroe Yannick Moyson een gloednieuwe tekst uitproberen, gevolgd door heel wat van zijn 'classics' en zijn gekende 'cover' van Saul Williams. Dan was er Gust Peeters, die het over een Schotse boeg gooide en in het Engels zijn voorliefde voor hun onafhankelijkheid verkondigde. Gert Vanlerberghe sloot het eerste deel af met een knipoog naar Morrissey, een Franse gouwe ouwe en enkele minder vaak gebrachte gedichten. Tijdens de pauze brachten de Armeense broers van Prins Mysjkin hun eerste dj-set, met onder meer muziek van Moderat, maar ook eigen composities.
Antwerps dichteres Amina Belorf bewees dat ze geen madeliefje was, en dat ze Antwerpen graag zag, maar... Het ging verder nog over mensen observeren op het openbaar vervoer. Teksten die raken. Menno Smit is een Rotterdammer in hart en nieren, maar woont nu in Utrecht en organiseert in Delft. Het opperhoofd van Verzet de Zinnen slamde spitsvondige en vaak hilarische teksten op ons af, gegrepen uit zijn vele bundels, waaronder The Body Mass Index. Geestige man, goede teksten! Voor de derde keer alweer op Ballonnenvrees - en we zien haar graag terugkomen - was er Liesbeth Aerts, van Collectief Dichterbij, met twee sequenties van prachtige gedichten. Punkdichter Joran Jambé sloot de boel af met een wervelende poëzieshow, waarin hij mondharmonica speelde, het publiek meenam in cowboy- en indianenverhalen en verder zowat gans het publiek op het podium riep, zodat ze daar zijn teksten konden scanderen, met kilo's confetti gooien en misschien zelfs nog een dansje placeren. Hans F. Marijnissen bemande de muzikale eitjes. Diests poëet Joran Jambé bakt ze met elke performance bruiner. 
We moesten even bekomen, en dat deden we met een pauze en een prachtige set van singer-songwriter Tom S. Die doet het gewoonlijk met zijn Mooiste Orkest van de Wereld, maar vanavond was het solo. Hij droeg nummers op aan Wannes Van De Velde en Zita Swoon, en trakteerde ons op twee bloedmooie songs uit zijn EP Op een Briefke. Op de open mic waren er Marco Van Dyck, Hans Stockman en De Andere Buitenlander, gevolgd door The Three Stooges Gust, Menno en Hans F., die alle drie bijzonder rock'n'roll uit de hoek kwamen. Prins Mysjkin sloot de boel af met nog een extra lange set heerlijke beats.
Deze zomer doen we geen vaste edities, misschien hier en daar een speciaal geval, maar in september is Ballonnenvrees weer helemaal terug. Blijf ons volgen, blijf naar onze evenementen komen en graag tot dan! Ciao!

Foto's: Gust Peeters

Geen opmerkingen:

Een reactie posten