zondag 31 augustus 2014

Verdwenen

Stap rustig verder.
Je grote teen graaft
Gaten in het zand.

Runes met een boodschap,
Een cryptische schreeuw,
En vragen die verwaaien
Nog voor ze kunnen beantwoord.

Of het al november is.
Of je tijd al is gekomen.

In deze onmetelijke vlakte
Zijn de opties gering
En weet je geen blijf
Met gedachten die je
Toch nooit zullen sparen.

En misschien, als je
Na talloze bange uren
Je ogen weer opent, is
De wereld wel voorgoed
Verdwenen.

Ondanks alles

Hoe is het mogelijk dat we hier weer zijn beland?
Na getrokken messen en lessen, eloquente lijnen in het zand.
Allebei een hoog ontwikkeld empathisch vermogen,
Afspraken en smeekbeden voor dovemansoren.
De toekomst leek de moeite niet toen we elkaar belogen
Met de monden die de twijfels uit verlamde lijven zogen.
Wij hadden elkaar, dat was genoeg, dat was een harnas
Tegen de filters op onze dromen, en de leegtes van een canvas.
Ik mag de waarheid niet ontkennen maar ik doe het telkens weer.
Maar dat heb je met bedrog. Het is geen tweerichtingsverkeer.

zaterdag 23 augustus 2014

Ballonnenvrees 22 augustus 2014

Na een zomerpauze van enkele maanden is Ballonnenvrees weer helemaal terug voor een stevig najaar. Die trapten we af op 22 augustus in Café Ami, met de elfde editie alweer. Voor de gelegenheid hadden we een hele bus Nederlandse dichters laten overkomen.

De eerste noorderbuur die het met ballonnen gevulde podium besteeg, was dichter en muzikant Gerrit Barbé uit Meppel. Anderhalf jaar geleden stond ik al op zijn literaire namiddag in het plaatselijke drukkerijmuseum en deze keer was het zijn beurt om naar Antwerpen te komen afzakken. Hij bracht een drieluik van knappe gedichten. Vervolgens doorkruiste een van de wolven van La Mancha de ballonnenzee. Gentaar Philip Volckaert vuurde straffe experimentele poëzie op ons af. Die ging onder meer over Facebook en de andere kant van de WK-medaille. 
Meer Nederlanders met onder meer Magda Thomas, die ik al twee keer eerder op Ballonnenvrees had gevraagd, maar dat ging nooit door. Eindelijk kon deze gepubliceerde dichteres (de enige vrouw die vanavond op het podium stond trouwens!) haar gang gaan met enkele rake gedichten uit haar bundel Geef Me de Waarheid. Landgenoot Hubert Klaver kwam helemaal uit Groningen om drie hilarische kortverhalen te komen voorlezen. Van bedelaars zonder piano tot territoriale suderans. We lagen allemaal in een deuk. Het is een hele rit van Groningen naar Antwerpen, maar kom gauw terug, Hubert! Singer-songwriter Sus Van De Leest eindigde het eerste deel met twee van zijn in Turnhout wereldberoemde liederen. Zo was er eentje over een schooluitstap naar de zoo. Bijzonder komisch!
Na de pauze opende Gerrit Barbé met een liedje op de gitaar, waarna apocalyptisch poëet Pieter Van De Walle zich achter de piano zette en een bijzonder aangrijpende performance gaf, waarin het poëtische relaas van een post-apocalyptisch liefdesverhaal met volle kracht werd begeleid door zijn rake pianospel. Voor tien minuten lang zat een ieder van ons op zijn stoel gekluisterd, de gedachten ver weg in die barre, futuristische wereld. Wat mij betreft het hoogtepunt van de avond! Gert Vanlerberghe, organisator, presentator en schrijver van dit bericht, volgde met onder meer gedichten over IJsland, Balzac, Orpheus en als slot zijn vijfdelige Gazagedicht. Vervolgens brulde Sven de Swerts de hele Sint-Katelijnevest bijeen en liet hij het hele café uit volle borst(en) meezingen met zijn interactieve en expressieve slam poetry. Sus eindigde met drie bijzonder grappige nummers, waaronder zijn in Turnhout best legendarische carnavals-hit. Nu al dé meezinger voor Carnaval 2014!
Ballonnen werden geliquideerd, bier werd geconsumeerd, en tal van jamsessies volgden, waarna een selecte groep zich richting Grote Markt begaf en alle verdere beslissingen aan de nacht overliet.

Bedankt artiesten, bedankt publiek, bedankt Café Ami! Binnen twee weken doen we dit nog eens over, op Antwerp Fringe, met twee dagen lang, van 14u tot 21u, niets dan poëzie en muziek, op verschillende podia in Antwerpen!

Foto's: Marieke de Jonge en Gerrit Barbé

zondag 17 augustus 2014

Festivalverslag Pukkelpop 16 augustus 2014

Na drie jaar afwezigheid ben ik nog eens op Pukkelpop beland. Ik koos voor zaterdag, vooral omwille van Portishead en Queens Of the Stone Age, en hoewel dit niet de beste affiche in jaren was, vielen er toch heel wat zeer sterke concerten te beleven. Dit is dan ook het eerste Pukkelpopverslag op deze blog, met naar goede gewoonte gsm-foto's van erg twijfelachtige kwaliteit!

Zo had ik rond elf uur al een afspraak met mijn koffie en de snoeiharde post-rock van het Britse MaybeSheWill. Na een meer dan geslaagde passage in Trix enkele jaren geleden, bliezen ze hier ook de Club 2.0 helemaal omver - vergeef me deze al te gemakkelijke spreekwoordelijke knipoog. Opener was het ijzersterke 'In Amber', en zo volgden er nog heel wat andere. Het publiek was, ondanks het vroege uur op deze laatste dag, bijzonder energiek. Meer gitaargeweld volgde in de Wablief?! tent, waar speedmetal van eigen makelij op onze prutoogjes werd losgelaten. Onvervalste old skool metal, waar vind je dat nog? Tegenwoordig verstopt het zich in Leopoldsburg en het noemt zich Evil Invaders. De moves, de strakke broeken, de hemeltergende kreten, de übervette riffs. Heavy metal is springlevend!

TrixTrax-veteranen worden groot. Blij dat het Brusselse BRNS krijgt waar ze recht op hebben: een plaatsje in de Club. Hun door percussie gestuurde indierock zweeft ergens in het ijle tussen Animal Collective en Foals en laat, zo blijkt uit recente peilingen, niemand nog onberoerd. Als opener kregen we het magistrale, aandoenlijke 'Void' voorgeschoteld, en verder was het springen en dansen geblazen, met als hoogtepunt hun meekeler 'Mexico'. Het nummer zou gegarandeerd nog de hele dag in mijn hoofd kamperen, mocht ik niet alweer onderweg zijn naar een volgend podium. Terug naar de Wablief?!, waar we die andere TrixTrax-band nog even meepikken. In de HUMO's Rock Rally greep het Limburgse JFJ naast de prijzen, maar hier zijn ze helemaal op hun plaats. Altijd een meer dan degelijke band gevonden, maar het wauw-gevoel bleef uit, in tegenstelling tot BRNS.
In de Marquee mocht Troy Van Leeuwen het eerste deel van zijn arbeidsovereenkomst met Chokri voltrekken. Naast Queens Of the Stone Age, speelt de man-met-de-witte-bles ook bij Sweethead, met rockchick Serrina Simms aan de microfoon, en nog een handvol mannen die er even ruig uitzien als de gemiddelde stonerrocker. Hun muziek is erg groovy, maar zorgt ook voor het nodige pletwalseffect. Vervolgens even uitwijken naar de Castello, een tent waar ik nooit vaak kom, mogelijk omdat mijn muzieksmaak nog niet tot de diepste regionen van de alternatieve muziek is geraakt. Ik check er het voor mij volstrekt onbekende Arthur Beatrice, Britse indie die door de keuring geraakt als 'lang niet slecht'. In de Club is het de beurt aan Bill Callahan, een opmerkelijk sober figuur, keurig in het pak, droog in alles wat hij doet. Samen met zijn band schotelde hij ons zeer gesmaakte rustige en toch vrij unieke nummers op ons af, die wel eens dreigend uit de hoek konden komen, en door buitenaardse gitaar- en basgeluiden een psychedelisch randje kregen, maar altijd met mate. Voor mij was het hoogtepunt het gevoelige 'Too many birds'.

Van al die puberale poppunk, punkrock of whatever op de Main Stage vandaag moet ik er toch minstens één meepikken. Waarom niet een tijdmachinerit naar 2001 en me weer 15 wanen met de emorock van Jimmy Eat World. Opener 'Pain' bracht me weer helemaal in de sfeer, maar al meteen daarna zakte het optreden wat in elkaar. Enkel de meezingers op het einde, met als afsluiter 'The Middle', zorgden nog voor een waar feestje. Gewoon die knop omdraaien en de moshpit in! Een van de bands waarvoor ik naar Pukkelpop kwam, was het Belgische Yuko, die je gewoon nooit uit de weg mag gaan. Ze haalden een operazangeres en blazers mee op het podium en combineerden oud en nieuw werk, met een drumster die haar uitgebreid arsenaal bespeelt alsof haar leven ervan afhangt. Deze muziek weigert steevast elk hokje waarin men ze wil plaatsen, is uitermate experimenteel, soms dreigend, soms troostend, en u had ze, na al die jaren, al lang live moeten zien!

Het hoeft niet altijd hoogstaand te zijn. En concerten moeten ook niet noodzakelijk memorabel zijn. Ik was sowieso al geen fan van three-hits-wonder Jake Bugg, een zeer jonge knaap die het warme water zou moeten hebben uitgevonden mocht je de Britse pers geloven, maar live valt hij nog meer tegen. Lauwe hitjes 'Seen it all' en 'Two fingers' werken niet, en het anders zo strakke 'Lightning bolt', veelvuldig gecoverd door menig beginnend singer-songwriter, was nodeloos lang uitgerekt en miste zo elk effect. Tussendoor kwamen dan de interessantere songs, met knappe gitaarsolo's, maar hiervan wild worden hoeft nu ook weer niet. Ik kuier langs de Club en zie de heren van Sweethead rondhangen. Hier moet ik zijn voor de opgefokte grunge van Brody Dalle, de echtgenote van Josh Homme en zangeres van The Distillers. De stoner, power, grunge en rock'n'roll vlogen ons om de oren - want hoe kan je deze teringherrie het best beschrijven? - en we bouwden een stevig moshpitfeestje. Sowieso een van de beste concerten van de dag, bedankt Brody!

In de Marquee was het tijd voor hitmachine Kelis. De dame heeft in de loop van de jaren best wat genres onder de arm genomen, maar het was maar zelden dat ze me kon bekoren. Alvorens de hele band op het podium verscheen, bracht ze samen met een saxofonist haar grootste hit van de laatste drie jaar. Zijn we het allemaal eens dat 'Bounce' (dat ik helaas later op de avond opnieuw zou horen, op de set van Calvin Harris) platter dan een overreden hondendrol is? Mooi! Ook 'Trick me' is zo'n Donna- of MNM-hit waar ik liever niet aan werd herinnerd. Zelfs het best genietbare 'Millionaire' is veel minder interessant zonder André 3000. Ik bleef nog even staan tot mijn eten op was, en vluchtte snel naar de Chill Out. Pukkelpop is genieten van een waaier aan verschillende genres, maar het is ook vooral keuzes maken. Zo kon ik slechts een kwartier van de Amerikaanse stoners van Red Fang meepikken. Toch nog even die moshpit in! Rauwe, ruwe, vuile sound zonder weerga. Ik verliet de wild om zich heen schoppende Shelter voor Hare Freakheid Annie Clark St. Vincent, die voor mijn laatste hoogtepunt in de Club mocht zorgen. Gekleed in een hoogst eigenaardige jurk met bloedende blauwe ogen en monden en een ontploft wit gekleurd kapsel verscheen ze op het podium, samen met haar even prettig gestoorde band. Een hoogstaand muzikaal spektakel volgde, met gitaargezwaai, robotdansjes en zelfs een witte piramide dat als tweede podium diende (waarop ze 'Cheerleader' zong). De elektronica knetterde ervan af, maar ook vuile gitaarriffs zijn Annie niet vreemd. Lang leve excentrieke frontvrouwen en hun experimentele shit!
Tijd voor de koningen van de stevige rockmuziek, op de Main Stage: Queens Of the Stone Age, voor de 2843e keer op Pukkelpop, en voor mij is het de derde keer. Weinig verrassingen aan hun optreden: hit na hit na hit, met vooral ook aandacht voor hun jongste plaat, zij het niet overvloedig. Aanvankelijk leek het of ze hun succesalbum Songs For the Deaf op ons los zouden laten, maar de Queens zetten na de drie eerste songs hun pletwals 'My God is the sun' in. Middenin al dat strakke gitaargeweld was er ook plaats voor enkele voor hun meer 'sexy' en dansbare nummers: 'Smooth sailing', 'Make it wit chu', noem maar op, alsook het zeer radiovriendelijke 'I sat by the ocean' en 'The vampyre of time and memory', een gevoelig nummer om een traantje bij weg te pinken, met Josh Homme achter de piano. Het werd een fantantische rockshow, maar ook dat is zeer voorspelbaar. Hoogtepunten? Vooruit dan: 'No one knows', 'My God is the sun', 'Little sister', 'Feel good hit of the summer', 'Go with the flow, of neem gewoon het volledige optreden als één groot hoogtepunt! Net als hun passage in 2010 zorgde 'A song for the dead' voor de afbraakwerken, een op hol geslagen song die niets van je trommelvliezen heel laat.

En dan mijn persoonlijke hoogtepunt, eindelijk. De wilde euforie van de Queens ebde snel weg in de magische, neerslachtige wereld van Portishead en de droevige stem van Beth Gibbons. De triphop en diepgaande elektronica bundelden krachten met prachtige, meeslepende beelden op de drie grote schermen van de Marquee, soms met fragmenten uit videoclips, dan weer met eloquente oorlogstaferelen. Zeggen dat geen enkele song van Portishead op de andere lijkt, is misschien wat overdreven, maar hun oeuvre, dat bestaat uit drie albums over 20 jaar, is op z'n zachtst gezegd uiteenlopend. Kippenvel schoot ons collectief door het lijf tijdens de treurige parels 'The rip', 'Glory box' en 'Roads', en de zwarte elektronica van 'Machine gun' leek onze hersens met elke slag doormidden te splijten. Wat een geschift nummer ook! Als afsluiter hadden ze niet beter kunnen kiezen: het werd het sublieme 'We carry on', en daarmee had deze Britse legende ook gezegd wat ze vanavond te zeggen hadden.
Op de Main Stage draaide hun landgenoot Calvin Harris plaatjes vanachter een gigantische draaitafel en te midden van psychedelische regenbogen en andere visuele hoogstandjes. Aan bod kwamen enkel zijn recentste hits, regelrecht van de dorpskermis voor ons vertier - niets van zijn oudere werk - met hier en daar andere nummers uit de Ultratop van de voorbije drie jaar. Het werd eat-sleep-rave-repeat, want de tent met de speciale bieren was vlakbij. Dé meezinger en afsluiter was zijn recente 'Summer'. In de Boiler Room zorgde Kim Mathijs, van Ed & Kim, maar nu als Michael Midnight, voor het allerlaatste feestje van Pukkelpop 2014, tot we om vier uur spreekwoordelijk over de drempel van het festival werden geveegd. Pukkelpop, u was weer grandioos, en het was veel te lang geleden dat ik nog in uw tuin was komen feesten!

dinsdag 12 augustus 2014

Ballonnenvrees op Antwerp Fringe

Ballonnenvrees gelooft in de levenslust van poëzie, in de helende kracht van de muziek. De Stad ademt poëzie, vult haar longen met klinkers, blaast ze woord per woord weer uit. Het Woord is overal, zit genesteld in uw oor, blaast uit op uw schouder, snelt lichtvoetig over de Antwerpse daken.

Ballonnenvrees is al meer dan een jaar een vaste waarde in het Antwerpse poëziemilieu. Tijdens het Antwerp Fringe Festival zijn Gert Vanlerberghe, Gust Peeters, Julie Beirens, Charles Janssens, Siebrand, Shari Van Goethem, Lize Spit, Runa Svetlikova, Charlotte Van den Broeck, Dorien De Vylder, Marco Van Dyck, Katrien Van Tichelen, Sara Eelen en Pieter Van De Walle present.
Locatie: Podiumcafé Ami, Kleine Hedonist, Groene Waterman, Conscienceplein, Fotostudio Keoon, Cartoon's Café.

Programma:

Zaterdag 6 september:
14u-14u45: Podiumcafé Ami
15u-15u30: Conscienceplein
16u-16u30: Groene Waterman
17u-17u30: Cartoon's Café
19u tot ...: Podiumcafé Ami

Zondag 7 september:
14u-14u45: Podiumcafé Ami
15u-15u30: Fotostudio Keoon
16u-16u30: Conscienceplein
17u-17u30: Cartoon's Café
19u tot ...: Kleine Hedonist 

Charlotte Van den Broeck
Van Turnhouts talent Charlotte Van den Broeck kan je binnenkort een eerste dichtbundel verwachten, bij de Arbeiderspers, no less! Net als zowat heel haar Collectief Dichterbij passeert ze wel eens op de podia van Ballonnenvrees, en samen met Yannick Moyson (Vers Geweld, You On Stage) en Gert Vanlerberghe (Ballonnenvrees) serveert ze voor de tweemaandelijkse poëtische pint in Café Cabron. Daarnaast is ook theater volledig haar dada. 

Dorien De Vylder
Ook Gents dichteres Dorien De Vylder won de SOET-prijs. Haar aangrijpende poëzie wordt steeds theatraler en visueler, en wie weet kan je een van haar ego's op de kop tikken, want tot nader order verkoopt ze die nog steeds. 

Marco Van Dyck
Antwerps bootsman Marco Van Dyck maakte een treffende intrede op de sloteditie van het vorige seizoen van Ballonnenvrees, samen met kaperskompaan Peter Holvoet. Hij heeft een groot hart voor België en schuwt de controverse niet. Zijn ritmische gedichten waren in de eerste helft van de zomer de hartslag van de Tuin der Poëten, en in het eerste weekend van september is hij het klankbord van de Consciencebuurt. 

Katrien Van Tichelen
We hebben ook muziek op Antwerp Fringe - Ballonnenvrees! Singer-songwriters van dienst zijn Katrien Van Tichelen en Alois De Beuseleir. Wie van Antwerpse folklore houdt, moet vast en zeker bij laatstgenoemde zijn, een Rubens lookalike met snelle snaar, radde tong en een hart voor Antwerpen. Katrien stort haar hart uit op de piano of op de gitaar, ze kan tot 7 september rustig beslissen met welk instrument ze u in vervoering zal brengen.

Sara Eelen en Pieter Van De Walle
Net als Charlotte zijn ook Sara Eelen en Pieter Van De Walle kaartdragend lid van Collectief Dichterbij. Sara's bloedmooie gedichten hoorde u al enkele keren op Ballonnenvrees en De Sprekende Ezels. Voor Pieter is Ballonnenvrees 'a first'. Zet je schrap voor de pionier van de apocalyptische poëzie! 


Gert Vanlerberghe
Gert Vanlerberghe, de bezieler van Ballonnenvrees, is aan zijn twaalfde editie toe, die dankzij Antwerp Fringe een tweedaags gebeuren wordt. Sinds de lente van 2013 zet hij tal van poëtisch en ander talent op zijn podium. Naast zijn eigen gedichten, schrijft de man ook wel eens een roman. Zo verscheen in 2012 zijn debuut Als een Balloni> en is opvolger Verdwenen helemaal klaar. Bovendien is hij te zien in de Nederlandse kortfilmDood Aan de Powezie!, twintig minuten poëtische waanzin. 

Gust Peeters
Gust Peeters tovert al poëmen uit zijn hoge hoed van toen de dieren nog spraken. Hij won in januari zo maar eventjes de Cobra-prijs met zijn gedicht over Aeneas en is een vaste gast op poëziepodia als Ballonnenvrees, You On Stage en Mama's Open Mic. 

Julie Beirens
De dichteres die De Haan op de poëtische kaart heeft gezet, is SOET-winnares Julie Beirens, wiens rake woorden zich voorgoed in uw hart zullen nestelen. Ze staat voor de tweede keer op Ballonnenvrees, maar staat al meer dan een halfjaar regelmatig op de planken. 

Charles Janssens
Charles Janssens brengt de poëzie tot in het Waasland, waar hij een graag geziene gast is in dichterlijke kringen. Vanaf het Antwerp Fringe weekend is dat zonder twijfel ook in Antwerpen het geval. Zijn poëzie grijpt u bij uw edele delen en wanneer die gepaard gaat met muziek, waant u zich al helemaal in hogere sferen. 

Siebrand
Energiek woordkunstenaar Siebrand doet het in het West-Vlaams, ja zelfs in Antwerpen. Spitst uw oren, want onder een quasi-verstaanbare laag van ingeslikte medeklinkers liggen poëtische pareltjes verscholen. 

Shari Van Goethem
Ze studeerde filosofie en dat kan je aan haar poëzie horen. Met haar zorgvuldig gevlochten teksten boordevol tot de verbeelding sprekende beelden heeft deze Nielse dichteres al heel wat fans bijeengesprokkeld. Bij Shari Van Goethem begint de poëzie. 

Lize Spit
Lize Spit is een van die overgetalenteerde schrijfsters die Write Now! heeft gewonnen. Niet slecht! Deze Brusselse duizendpoot publiceerde al bij verscheidene literaire magazines, en schreef bovendien verschillende scenario's voor kortfilms. Ze staat voor de tweede maal op Ballonnenvrees. 

Runa Svetlikova
Als een van de drie keizers van het poëtische triumviraat Woordwasdraad is Runa Svetlikova een graag geziene gast bij Ballonnenvrees. Ze publiceerde tal van bundels en weet steeds opnieuw te raken met haar gevoelige en betoverende gedichten. 


Bron: website Antwerp Fringe


zaterdag 9 augustus 2014

Monthly singles chart

Interpol is back with an awesome new single. Looking forward to the album! They're this month's #1 single.
  1. Interpol - All the Rage Back Home
  2. Pet Shop Boys - Fluorescent
  3. Owen Pallett - Song For Five & Six
  4. BRNS - Void
  5. The Hidden Cameras - Year Of the Spawn
  6. Blaudzun - Too Many Hopes For July
  7. Uni_Form - Valkyria
  8. Hozier - Take Me To Church
  9. Arsenal feat. Gavin Friday & Doseone - Not Yet Free
  10. Lenny Kravitz - The Chamber
  11. Future Islands - A Dream Of You and Me
  12. Clap Your Hands Say Yeah feat. Matt Berninger - Coming Down
  13. SOHN - The Wheel
  14. The Hidden Cameras - Gay Goth Scene
  15. Morrissey - Istanbul
  16. FKA Twigs - Two Weeks
  17. Franz Ferdinand - Stand On the Horizon
  18. Jungle By Night - Attila
  19. Anna Calvi feat. David Byrne - Strange Weather
  20. Strand Of Oaks - JM
  21. Royal Blood - Figure It Out
  22. alt-J - Hunger Of the Pine
  23. Jack White - Lazaretto
  24. Agent Fresco - Dark Water
  25. Alcest - Délivrance
  26. Tubelight - Suzy's Suicide
  27. Stromae - Ave Cesaria
  28. MaybeSheWill - In Amber
  29. Cut Copy - Meet Me In a House Of Love
  30. Dry the River - Gethsemane

vrijdag 8 augustus 2014

Ballonnenvrees: Antwerp Fringe en edities najaar 2014

Ola!

Ballonnenvrees heeft de zomerstop met moeite kunnen volhouden en bruist al geruime tijd van enthousiasme en nakend poëzievertier!

Sinds de vorige Ballonnenvrees, een topeditie van een zeer cool eerste seizoen, wil Café Ami meer Ballonnenvrees, en Ballonnenvrees meer Ami. Daarom doorbreken we op 22 augustus die volstrekt onnodige zomerstop, met een voor 50% Nederlandse editie, met dichters uit Groningen, Drenthe en Noord-Brabant. Daarnaast verdedigen Kempische dichters de Belgische eer en komt singer-songwriter Sus Van De Leest, ook uit de Kempen, u verblijden met zijn komische liedjes. Wie weet speelt hij zelfs zijn carnavals-hit! We hebben ook een wolf van La Macha, uit Gent dus, in de vorm van Philip Volckaert.
De échte aftrap van het najaar gebeurt op het prettig gestoorde Antwerp Fringe Festival, in het weekend van 5, 6 en 7 september op verschillende podia in hartje Antwerpen. Naast heel wat muziek en theater is er natuurlijk ook ruimte voor poëzie, en daar zal Ballonnenvrees op 6 en 7 september voor zorgen. Niets dan Belgische artiesten, vanuit alle vier de windstreken, op vijf verschillende podia: Hendrik Conscienceplien, Cartoon's, De Groene Waterman, en vaste stekjes Ami en De Kleine Hedonist. Twee dagen van de beste poëzie dus, met naast vaste gasten Gust Peeters, Julie Beirens, Charlotte Van den Broeck, Dorien De Vylder, Marco Van Dyck, Sara Eelen, Runa Svetlikova, Lize Spit en Gert Vanlerberghe zelf, ook tal van nieuwe gezichten. Wat dacht u van Shari Van Goethem, Antwerps volkszanger (en Rubens lookalike zowaar) Aloïs De Beuseleir of zelfs de Brits-Belgische punkband Prisoner 639? Lees meer op de website van Antwerp Fringe!
Een maand later staan we al voor de derde keer in het najaar in Café Ami, op de dertiende editie van Ballonnenvrees, met Antwerps gitaarvirtuoos Mara Koomson, en straffe poëzie van onder meer Jef Louisa Versmissen, Moya De Feyter, Joris Pinseel en Salomé Mooij. Helemaal uit Nederland komt neo-beatnik Kobus Carbon.
Maar onze thuisbasis blijft 't Werkhuys, en daar gaan we dit najaar ook een keer halt houden, met een super deluxe editie boordevol muziek en... jazeker... poëzie! Yannick Moyson heeft de act van zijn band Het Bochelprincipe uitgebouwd tot een indrukwekkende livebeleving. Ze komen voor de tweede maal Ballonnenvrees verrijken met hun geslaagde huwelijk tussen woord en muziek. Nederlandstalige singer-songwriters Tegen Beter Weten In bestaan één jaar en dat moet gevierd worden. Waarom niet gewoon op Ballonnenvrees? Ze zullen u op gevatte teksten en meeslepende songs trakteren. En misschien zelfs een pint. En alsof dat niet genoeg is, hebben we de teksten van onder meer Leen Pil, Sven de Swerts en Anissa Boujdaini.
In november strijken we nog eens neer in De Kleine Hedonist, met onder meer West-Vlaams rapper Steven H, bekend van Belgium's Got Talent, maar ook muziek van het geweldige Lyonesse. De poëzie wordt verdedigd door opperhoofd Xavier Roelens, favoriet Tom Driesen en heel wat ander dichtersgespuis.
Ten slotte doen we op de eerste dag van de winter nog een avond in het gezellige café van de Cartoon's, waar we met een mengelmoes aan dichters tegen een hoog tempo poëzie op u zullen afvuren. We vertonen ook nog eens Von Solo's krankzinnige kortfilm Dood Aan de Powezie!
237 mensen vinden Ballonnenvrees leuk op Facebook! Wees de volgende! Doe het. Nu!

Affiches door Anke Verret, Ligia Fernandes and Mariana Pires. You know what to do.

De pagina van Ballonnenvrees op de website van Antwerp Fringe vind je hier.

De volledige affiches:

22 augustus, 19u30, Ami
Magda Thomas
Gerrit Barbé
Hubert Klaver
Pieter Van De Walle
Joran Jambé
Gert Vanlerberghe
Sven de Swerts
Sus Van De Leest

6 september, 14u, Antwerp Fringe
Julie Beirens
Charles Janssens
Siebrand
Shari Van Goethem
Lize Spit
Runa Svetlikova
Gert Vanlerberghe
Gust Peeters

7 september, 14u, Antwerp Fringe
Charlotte Van den Broeck
Gust Peeters
Gert Vanlerberghe
Dorien De Vylder
Marco Van Dyck
Katrien Van Tichelen
Sara Eelen
Pieter Van De Walle
Alois De Beuseleir
Prisoner 639

3 oktober, 19u30, Ami
Akim A.J. Willems
Johanna Pas
Jef Louisa Versmissen
Moya De Feyter
Joris Pinseel
Kobus Carbon
Mara Koomson
Salomé Mooij
Gert Vanlerberghe

15 oktober, 19u, 't Werkhuys
Het Bochelprincipe
Ellen Lanckman
Evy Van Eynde
Marlies Smeenge
Tegen Beter Weten In
Anissa Boujdaini
Sven de Swerts
Leen Pil
Gert Vanlerberghe

26 november, 19u30, De Kleine Hedonist
Steven H
Lyonesse
Tsjêbbe Van Damme
Ruud Van Neerven
Tryggve Bauweraerts
Hadjira Hussain Khan
Jelmer van Lenteren
Gert Vanlerberghe
Saskia van Campen
Xavier Roelens
Tom Driesen

21 december, 17u30, Cartoon's
Dood Aan de Powezie!
Dood-dichters
Stefan Heulot
Charlotte Van den Broeck
Shari Van Goethem
Gert Vanlerberghe
Marco Van Dyck
Julie Beirens
Nakt

maandag 4 augustus 2014

Boedapest, Boedapest, Boedapest

Boedapest
Ik laat de nacht in me verdwalen,
En de dageraad slechts in schilfers op me dalen.
Beloftes van een werkelijkheid die ik nog niet wil dragen,
Zolang de stad de drank aanreikt en vrouwen me behagen.

Boedapest
Geheime plekjes als geen ander,
In bochten van verwondering waarin mijn roes meandert.
De Kettingbrug, het Heldenplein, de steegjes naar de burcht.
Van kert tot kert, de drank goedkoop, de nacht kan niet meer stuk.

Boedapest
Stad aan de stroom die weigert te vergeten.
Een mozaïek van meerwaarde, van eeuwenoude kreten,
Een palimpsest van levens voorgoed vervlochten met de pleinen,
De plaveien, parken, kerken, heuvels, straten en fonteinen.

Boedapest
Het parlement een baken aan het water,
Cyclopisch oog houdt Boeda onoplettend in de gaten.
De basiliek bespeelt de nacht, een sluwe Liszt van marmer.
Het ritme van de nachtstad maakt de zielen steevast warmer.

Boedapest
Ontwaak, maar niet te snel.
De nacht huist in mijn vacht, huist in mijn vel.