zondag 29 oktober 2023

Cour des Minimes

Maak plaats.
Onthaast.
Neem de trappen
naar nergens,
maar hoog genoeg,
als een opstapje
naar de hemel.

Verwacht geen bulkbasiliek,
bleek als een olifant,
die is er niet.
Kasteel noch citadel.
De trap zelf is de bezienswaardigheid.
De reis, niet de bestemming.
Pierreuse. Au Péri. Niet à Paris.
En laagjes van verhalen als hangende tuinen in de mist.

Klim op.
Stuur je hart naar je keel,
laat je tong zwellen als een kloppend lid.
Zoek niets wat er niet is.
Die kat kent geen raadsels, laat haar met rust.
Kom jezelf tegen, loop erin verloren.

Kijk uit over twee rivieren.
Veel industrie. Te zuinig met de poëzie.
Il est urgent pour le monde d'entendre les poètes.
Maar ik ben al mijn stemmen kwijt,
verkocht op de marché aux puces voor een péket of vijf.

Een wolk breekt. En trap wordt waterval.
Ween gerust mee. Mais dans le calme. Denk aan de Bueren.
Al verandert Le Carré in een tranendal,
la ville ardente kan je niet blussen.

Houd halt op een binnenplaats,
verpoos en droom in vakwerk.
Klimop groeit hier zelfs op de tijd.
Prijs je gelukkig.
Onze muren zullen niet breken.
Onthaast.
Maar blijf niet.
Maak plaats.

vrijdag 27 oktober 2023

Ballonnenvrees 26 oktober 2023

Tijd voor onze maandelijkse editie van Ballonnenvrees in De Floeren Aap! We begonnen onze avond met een van de meest vertrouwde dichters uit Mechelen. Felix Sandon, met eeuwige bolhoed en vlinderdas, organiseert zijn eigen podium in de KUUB. Van zijn spoken word wordt je goed gezind. Zijn woorden vonden hun weg naar ons als waterlopen want, aldus Felix Sandon, "Wees water!" We kregen gedichten als 'Resten' en 'Krijt', over olifantenpoten en wachtrijen, en hij haalde ook een tekst van 9 jaar geleden van onder het stof speciaal voor Gert Vanlerberghe. Always a pleasure! Gert Vanlerberghe las twee teksten voor die hij nog niet eerder op een podium had gebracht. Magritte en Matisse schemerden door het kwade 'Ceci n'est pas un couteau' en het zeer korte verhaal 'Pretty in kaki', over de zinloosheid van oorlog, komt recht uit zijn nieuwste boek Ik ben een ander.
Jasper Poels experimenteert graag met woorden en klanken, gedichten en tape loops. Bij hem ging het over buideldieren en hinkelpaden, loopgraafvoeten en vertakte tongen. Verder was er een gedicht over osmose. Ook een slagzin waarmee je kan uitpakken: Dertig is het nieuwe dood zijn. De haast rustgevende ambient verhulde amper zijn voorzichtige dans met de dood. Na deze overtuigende set opende dansdichter Hubert Vercauteren met zijn ondertussen populaire gedicht over de serie Godvergeten en het misbruik in de kerk. Volgde een nieuw pakkend gedicht over zijn terminale vriend. Zijn overige gedichten waren veel vrolijker, zoals dat over zijn nacht op een Spaans naaktstrand of die over de liefde of over het dansen. 'Kutcomedian' Evi Rosiers had een lekker comedysetje klaarstaan, over een seksloos huwelijk, de eerste menstruatie en pikante foto's. "Porno? Dat kan ik beter!"
Na deze hilarische try-out maakten we het muisstil voor de eerste open mic'er. Jeroen Huygens speelde 'Clair de lune' van Claude Debussy op Veerle Deknoppers meer dan een eeuw oude piano, die dus werd gefabriceerd in de tijd waarin het stuk werd geschreven! Stanislaus Jaworski had een Frans gedicht bij over een dover linkeroor, dat hij vervolgens in het Nederlands, dan in het Afrikaans bracht, en tot slot in het Italiaans schreeuwde. Veerle Deknopper had twee ontroerende gedichten bij, eentje over opgerold verdriet en dan een herfstgedicht. Tot slot was er Marie De Beul, een Mechels dichter die voor het eerst op een podium stond. We onthouden: "haar lippen kennen elkaar te goed."
Dank jullie wel, Mechelen, en tot snel! Wat dacht je van 30 november? Zo zie je ons hier in De Floeren Aap gegarandeerd elke laatste donderdag van de maand. En op 18 november zijn we er weer in Café Boekowski in Antwerpen. Tot Ballonnenvrees!

maandag 23 oktober 2023

Ceci n'est pas un couteau

uit welke eeuw kom jij gegaloppeerd?
welk wereldbeeld dicteert je gebreken?
je hoofd door een jonagold geblokkeerd
de appel verbergt hoe boos of blij je bent
versnijdt de zuurstof in schijfjes voor het vieruurtje
is dit nu zichtsverduistering of zinsverbijstering?

of we nu willen of niet we bestaan in elkaars atmosfeer
met de deelverzameling preventief gearceerd
dan ruilen we maar visioenen als pokemonkaarten
een vogelbekdier wroet in verschroeide aarde
mijn aaibaar onbehagen voor jouw troon door vlammen verteerd

lag er stof op je god?
die met het matissegezicht
sleep gauw een redding in de wacht
met al je aflaten verpacht
verblind het boze oog
met een staak en loop spaak
hemel of hel is een uitgemaakte zaak
mirakel op de pechstrook

ik geloof nog in einders, een wei vol regenwulpen
jij in de verdwijntruc met de rode pen
praten over liefde met de hand op de holster
bij jou zwelt fruit tot een tekstballon
je braakt tegenspraakwater
hoogstens wil je wat glooien
zeg je zo oprecht mogelijk
maar wie gunt je dat nog

als de atlantikwall ben je gewapend zak en as
je praat prikkeldraad maar laat de poort open staan
en ik verdwaal in een doolhof dat ik zelf heb gesponnen
met de draad die me net uit dit hageland zou helpen
en zo falen we elk op een eigen manier
een kruimel wijsheid verstrekt bij elke levensles
 
maar zeg eens
wat was je van plan met dat mes?
 

vrijdag 20 oktober 2023

Ballonnenvrees 19 oktober 2023

Voor het eerst was er een editie van Ballonnenvrees in het populaire café Tram 3, in hartje Antwerpen. Ons podium was een zolderkamer, met discobal en lusters, en een dakraam dat uitkijkt op de verlichte kathedraal. Met zo'n goede line-up als vanavond kregen we de zolder goed gevuld. Gert Vanlerberghe testte geluidsinstallatie, ruimte en publiek met zijn gedichten 'Kantelklaar' en 'Spaarplan', waarbij hij tussen het publiek wandelde, en sloot voor Wereldkankerdag af met zijn kortverhaal 'Je bent op dreef' uit zijn kersverse boek Ik ben een ander. Ageeba Kromah heeft nog achter de toog gestaan van Tram 3. Vandaag tapte hij woorden op het podium. Zo liet hij ons rondzweven in de ruimte, en met 'Trust Issues' kregen we een heel persoonlijke tekst. Ook in het Nederlands bestreed hij de onzekerheid. Zo kijken we mee in zijn hoofd terwijl hij een mooie vrouw wil aanspreken. Ageeba sloot de set af met 'Eigenheid'.
Van Tom Driesen kregen we bloedmooie gedichten uit zijn bundel Inschepen en vertrekken: 'Liefde en croques', 'Gurfa', dan een ontwapenend gedicht voor Wereldkankerdag om de 'wedertederheid' te beleven. Hij sloot af met een battle met... zichtzelf. In deze entertainende woordenstrijd, geïnspireerd door de rapper Ren, vliegen de stukken eraf. Schoppen (zichzelf dan) en zalven, dat is Tom Driesen. Heel vereerd om een van de beste dichters van onze tijd op zolder te mogen ontvangen. We namen er twee  open mic'ers tussen, zoals performer DC Jones met 'Vissen in de oceaan', 'Maanlicht' en 'Letters', en de unieke poëzie van Marlena Tokarska, met 'Habitatverwoesting', 'Nachtshift' en 'Kleine leeuw'.
Na een hilarische intro met een cassettespeler begon rapper D'en Hugo aan zijn korte concert. We kregen snedige Nederlandstalige hiphop met beats en keyboard. Bij nummers als 'Rare man', '1 glas rosé', met Zatte René in de intro, of 'Egoïstisch' vraag je je toch echt af waarom hij niet veel bekender is. De man is al lang bezig, en heeft enkele platen en heel wat singles op zijn palmares staan. Zijn set entertainde even vaak als hij raakte, met opzwepende trap in 'Cirkel' en gebalde woede in de nieuwe single 'Canvasfilm' en bisnummer 'Best alleen'. Ik denk dat hij er vanavond een zolderkamer aan fans heeft bij gekregen.
Op deel twee van de open mic was er nog Hubert Vercauteren, de dansdichter, met 'Overal', 'Aantrekking' en een gitzwart gedicht geïnspireerd op het ophefmakende televisieprogramma Godvergeten. Teutë Kllokoqi bezweerde een identiteitscrisis of twee in een slamtekst over haar roots. Van Samuel Gawiser kregen we 'twiej Antwaarpse liekes'. Een heel fijne muzikale afsluiter. Helemaal op het einde van een beschonken avond, met veel rosé, ondanks de lyrische waarschuwing van D'en Hugo, was er een kleine comedy show van Nikki Rose. De stand-up comedian uit Philadelphia wist nog tipsy gelach aan onze lippen te ontfutselen met grappen over Philadelphia, Eddy Wally, ene Handyman Harry en - want waarom ook niet - masturbatie met een teddybeer. Ze verraste ons op het einde van haar set met een lied: 'Curiosity Killed the Cat'.
 
Na deze gevarieerde avond hebben we natuurlijk zin in meer poëzie op de zolderkamer van Tram 3. De volgende edities zijn echter elders, op 26 oktober in De Floeren Aap in Mechelen en op 18 november in Café Boekowski in Antwerpen, telkens met een zeer straffe line-up én een open mic. We gaan hard dit najaar, en ik heb er veel zin in!

zondag 8 oktober 2023

Flavours of the month

We already had some interesting new singles in the past early autumn weeks. Following their amazing second album release in the beginning of the year The Murder Capital has a brand new single called 'Heart In the Hole', and it's our new number one song. King Gizzard & the Lizard Wizard and bar italia are about to release their second album of the year as well. Well, there are some super productive bands out there for sure. It's been ages since U2 had released a song nearly as fine as their latest, even though it reminds us a lot of so many other bands. Then there's Belgium's finest band of the moment, Oproer, whose brilliant album will be amongst the best records to come out in 2023. Two songs in this list for Blur, Ty Segall, bar italia, The Kills, and the collaboration between John Grant and Midlake. There's a lot of indie rock and just a tiny bit of hip hop, jazz and postrock in this list. But oh well. And I couldn't have but notice that both this month's number 1 and number 2 are Irish.
 
  1. The Murder Capital - Heart In the Hole
  2. U2 - Atomic City
  3. Oproer - Geez
  4. Blur - Barbaric
  5. Fat Dog - King Of the Slugs
  6. bar italia - my little tony
  7. King Gizzard & the Lizard Wizard - Theia / The Silver Cord / Set
  8. The Rolling Stones feat. Lady Gaga & Stevie Wonder - Sweet Sounds Of Heaven
  9. Spoon - Silver Girl
  10. The Bony King Of Nowhere - Are You Still Alive
  11. Whispering Sons - The Talker
  12. English Teacher - The World's Biggest Paving Slab
  13. Little Simz - Gorilla
  14. Declan McKenna - Nothing Works
  15. The Joy Formidable - Cut Your Face
  16. Ty Segall - Void
  17. Midlake & John Grant - Roadrunner Blues
  18. The Guru Guru - Make Less Babies
  19. GROS COEUR - Monique
  20. The Last Dinner Party - Sinner
  21. The Kills - New York
  22. The Hickey Underworld - Wall On the Fly
  23. Sleater-Kinney - Hell
  24. Ty Segall - Eggman
  25. The Kills - 103
  26. Blur - St. Charles Square
  27. Midlake & John Grant - You Don't Get To
  28. OOOTOKO - Elvas
  29. Explosions In the Sky - Loved Ones
  30. bar italia - Nurse!

zondag 1 oktober 2023

Ballonnenvrees 30 september 2023

We krijgen maar geen genoeg van Ballonnenvrees. Twee dagen na onze editie in Mechelen deden we er eentje in Antwerpen, in het vertrouwde boekencafé Boekowski. Sarah Vanheuverzwijn kroop in de huid van een zekere Rudy. Tussen de andere acts door las ze telkens één klachtenmail voor aan het tuincentrum, in de stijl van Dikke Freddy aka Erik Vlaminck. De situaties die in de hilarische e-mails werden beschreven, werden steeds gekker, op het surrealistische af. Met de saga van de strijd tegen de hardnekkige klimop, in zeven delen, zeven klachten, heeft Sarah een nieuwe hit te pakken!
Dylan Moorthamer is eigenaar van Café In de Stad Aalst maar ook dichter op de Dinsdag Club. In zijn 'Zwarte Ruis' liet hij ons kopje onder gaan in een bloedbad. Sommige gedichten hadden een snoeperige nasmaak, anderen als soundtrack de hoempapa. De stad leeft in Dylans werk, al schuwt hij ook het surrealisme niet. Of wat dacht je van zijn nu al legendarische pelikaantekst 'Vogelen'? Na alweer een klachtenmail van Rudy riep podiumdichter Bert De Meulder de 'Staat van beleg' uit. In zijn werk prikten we ons aan de doornen van de disneymaatschappij, verkenden het puin achter de matrix. Volgden nog onder meer de cyclus 'De dagen' en 'Olifantenkerkhof Oostende', een luide en vertederende ode aan Oostende en aan Ensor. Met Bert kregen we zoals gewoonlijk urgente poëzie om op door te denken. Kijk, zo lusten we haar graag.
De heren Daryl en David van Schaduwvreugd kwamen helemaal uit Rotterdam om in Café Boekowski de liefde en de angst te bezingen. Daryl zong en sprak, David tokkelde, en wij genoten van een entertainende set. We kregen het muzikale relaas van de duivel en de bochelaar, en waar zijn alle kwajongens nu eigenlijk gebleven? Een klachtenmail, een pauze en een klachtenmail. Ook Gert Vanlerberghe had wat woorden bij, hij las de helft van een kortverhaal uit Ik ben een ander. Dan Ken Post met een nieuwe versie van Genesis: op de zevende dag scheppen God en Lucifer de artiesten. Eigenlijk zong Ken zijn Engelstalige gedichten meer dan hij ze voorlas, zo muzikaal waren ze. Bijna hadden we zin om mee te zingen: we're all atomic bomb babies, en minstens even catchy: gloria in the Chelsea Hotel. Kijk, dat gebeurt er wanneer je een singer-songwriter laat dichten. Meer van dat.
Van Ali Attoumani's drie teksten werden we stil. Ook zijn spoken word was in het Engels en ook zijn woorden kenden een muzikaal ritme dat aanstekelijk werkte. De woudmetafoor was een ijzersterke opener, en met 'Cognitive Dissonance' illustreerde hij voortreffelijk en in benevelende beelden hoe het voelde: you need to live but want to die. Depressie als vriend, zelfmoord als geliefde, zelfliefde als ware liefde. Elke regel kwam keihard binnen. Dat Ali nog niet zo lang schrijft en optreedt, kwam dan ook als een complete verrassing. We zagen een pro aan het werk. Elter Alven is een vaste waarde in Café Boekowski en vandaag kregen we van hem 'Brons in de tempel'.
Ondertussen waren we toe aan de zevende en laatste klacht van Rudy, waarna het duo zacht bruTaal de line-up afsloot met een hartstochtelijke dialoog van proza en poëzie. Wieland en Nele, tevens dorpsdichter van Opwijk, gingen voor rijke beelden en prachtige zinnen. Ze nodigden ons uit om te gaan wonen in de holte tussen twee woorden, ze verklankten de nachtschade, een koortsdroom in witte lakens, geurloos in de cadans van de stad, verkalkend tot weekdieren. En dan was er een goed gevulde open mic, met Maike Bretschneider die zowel een liefdesgedicht als een hekelgedicht aan het adres van de vastgoedsector bracht, en ook Olav Van Heesch met de gedichten 'De Popster', 'De Geconditioneerde Dichter' en 'Tekortgeschoten'.
Dan was er O'tentic Tim, met een schitterend 'ongeluksgedicht', opgedragen aan Ballonnenvrees, en verder dames in cadeauverpakking en chihuahuaanzin. Tim was al de derde Rotterdammer op ons podium vanavond, en het hield ook niet meer op. We kregen ook nog Remy van Aarden en zijn lofgedicht op Rotterdam, het 'Ellis Island aan de Rotte', en verder nog enkele straffe teksten, waaronder 'Liefdescommando'. Kenneth Swaenen ontroerde met een meesterlijk gedicht voor de Pride, waarin de savanne een passende metafoor blijkt: wij zijn geen jachttrofeeën. Tim Albus raasde door zijn vijf minuten: over senseless hate en psalmbomen. En een eer was het zeker om auteur Christophe Bell te laten afsluiten met een tekst op wat zijn allereerste open mic was. En toen waren de woorden op. De alcohol echter nog bijlange niet.
Tot snel he! Ik hou jullie eraan, bijvoorbeeld op 19 oktober in Tram 3, of op 26 oktober in De Floeren Aap, of op 18 november in Café Boekowski. Ballonnenvrees was er nog nooit zo klaar voor.
 
Foto's: Gust Peeters