vrijdag 29 oktober 2021

Zebra op de zuidpool

Er is geen enkele gunstige weg die je kan volgen. Er bestaan geen pad dat je naar een happily ever after leidt. Geen happy endings voor jou. Had je ooit durven vermoeden dat het zo voor je zou aflopen? Lucht ben je voor zij die zich ooit wat van je aantrokken. Je bestaat niet meer voor wie je graag ziet. Tenzij als wrange nasmaak in de mond. Een bitter residu in hun brein. Je vergeten is voor hen het hoogste goed.
 
Je lag dwars. Je maakte van slag. Geen dag voorbij of je belaagde, besmeurde, berokkende. Soms voltrok je. Soms niet. Je pleegde en beraamde. Verachten deed men je nog niet. Je schijn van goede intenties was hardnekkig, je glimlach aanstekelijk, goedgemutst smeedde en kneedde je. Men zag en zei je had flair. En ook charme, zwier en panache. Je was het toonbeeld van goedgeluimd en monter. Nu liggen je beenderen in de zon te bleken.
 
Bij wijze van spreken. Je bent rook. Nooit meer vuur. De cartooncontouren in een bakstenen muur. Een lacune van jouw omtrek. Een was-ooit-maar-is-niet-meer. Een hasbeen. Verdwenen ben je voor de wereld. Je blinkt uit in afwezigheid zoals een zebra op de zuidpool. Of een toekan in een ziekenhuis. Dat laatste is misschien nog net iets waarschijnlijker dan een zebra op de zuidpool, al vraag ik me dan wel af wie zoiets ooit al heeft gezien. Is het cliniclowns bijvoorbeeld toegestaan om tropische vogels in hun acts op te nemen? En als dat mag, zou men dan als eerste keus voor toekans opteren? Wordt de zuidpool ooit zo warm dat we er gaan wonen en er supermarkten, bowlingbanen en bruine kroegen komen? En wie weet ook een zoo?
 
We dwalen af. Nee. Ik dwaal af. Jij hebt niets meer te dwalen. Je ziet wat er van al dat dwalen komt. Een gat in de lucht heb je jezelf gedwaald. Je ongein bracht je tot aan de afgrond en je eigen capriolen zetten je pootje lap. En daar lig je nu. Besluiteloos. Kies je voor een tragische afloop of ga je toch maar voor een ongewisse dood? Voor een naargeestig einde sla links af. Ongenade heeft je nooit gestaan, het is je kleur niet. Je straalde toen je gebakken lucht verkocht. De wereld hing aan je lippen en lag aan je voeten. Nu ben je een zebra op de zuidpool.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten