vrijdag 20 oktober 2023

Ballonnenvrees 19 oktober 2023

Voor het eerst was er een editie van Ballonnenvrees in het populaire café Tram 3, in hartje Antwerpen. Ons podium was een zolderkamer, met discobal en lusters, en een dakraam dat uitkijkt op de verlichte kathedraal. Met zo'n goede line-up als vanavond kregen we de zolder goed gevuld. Gert Vanlerberghe testte geluidsinstallatie, ruimte en publiek met zijn gedichten 'Kantelklaar' en 'Spaarplan', waarbij hij tussen het publiek wandelde, en sloot voor Wereldkankerdag af met zijn kortverhaal 'Je bent op dreef' uit zijn kersverse boek Ik ben een ander. Ageeba Kromah heeft nog achter de toog gestaan van Tram 3. Vandaag tapte hij woorden op het podium. Zo liet hij ons rondzweven in de ruimte, en met 'Trust Issues' kregen we een heel persoonlijke tekst. Ook in het Nederlands bestreed hij de onzekerheid. Zo kijken we mee in zijn hoofd terwijl hij een mooie vrouw wil aanspreken. Ageeba sloot de set af met 'Eigenheid'.
Van Tom Driesen kregen we bloedmooie gedichten uit zijn bundel Inschepen en vertrekken: 'Liefde en croques', 'Gurfa', dan een ontwapenend gedicht voor Wereldkankerdag om de 'wedertederheid' te beleven. Hij sloot af met een battle met... zichtzelf. In deze entertainende woordenstrijd, geïnspireerd door de rapper Ren, vliegen de stukken eraf. Schoppen (zichzelf dan) en zalven, dat is Tom Driesen. Heel vereerd om een van de beste dichters van onze tijd op zolder te mogen ontvangen. We namen er twee  open mic'ers tussen, zoals performer DC Jones met 'Vissen in de oceaan', 'Maanlicht' en 'Letters', en de unieke poëzie van Marlena Tokarska, met 'Habitatverwoesting', 'Nachtshift' en 'Kleine leeuw'.
Na een hilarische intro met een cassettespeler begon rapper D'en Hugo aan zijn korte concert. We kregen snedige Nederlandstalige hiphop met beats en keyboard. Bij nummers als 'Rare man', '1 glas rosé', met Zatte René in de intro, of 'Egoïstisch' vraag je je toch echt af waarom hij niet veel bekender is. De man is al lang bezig, en heeft enkele platen en heel wat singles op zijn palmares staan. Zijn set entertainde even vaak als hij raakte, met opzwepende trap in 'Cirkel' en gebalde woede in de nieuwe single 'Canvasfilm' en bisnummer 'Best alleen'. Ik denk dat hij er vanavond een zolderkamer aan fans heeft bij gekregen.
Op deel twee van de open mic was er nog Hubert Vercauteren, de dansdichter, met 'Overal', 'Aantrekking' en een gitzwart gedicht geïnspireerd op het ophefmakende televisieprogramma Godvergeten. Teutë Kllokoqi bezweerde een identiteitscrisis of twee in een slamtekst over haar roots. Van Samuel Gawiser kregen we 'twiej Antwaarpse liekes'. Een heel fijne muzikale afsluiter. Helemaal op het einde van een beschonken avond, met veel rosé, ondanks de lyrische waarschuwing van D'en Hugo, was er een kleine comedy show van Nikki Rose. De stand-up comedian uit Philadelphia wist nog tipsy gelach aan onze lippen te ontfutselen met grappen over Philiadelphia, Eddy Wally, ene Handyman Harry en - want waarom ook niet - masturbatie met een teddybear. Ze verraste ons op het einde van haar set met een lied: 'Curiosity Killed the Cat'.
 
Na deze gevarieerde avond hebben we natuurlijk zin in meer poëzie op de zolderkamer van Tram 3. De volgende edities zijn echter elders, op 26 oktober in De Floeren Aap in Mechelen en op 18 november in Café Boekowski in Antwerpen, telkens met een zeer straffe line-up én een open mic. We gaan hard dit najaar, en ik heb er veel zin in!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten