zondag 12 januari 2020

Who's Afraid Of Balloons 12 januari 2020

Nieuw jaar, nieuwe edities, nieuwe locaties. Het hele voorjaar lang zullen de ballonnenvrezen langs jullie oren vliegen, op acht verschillende locaties in Antwerpen, Borgerhout, Ekeren en Boechout. De eerste editie van het nieuwe decennium was op een nieuwe locatie, Who's Afraid Of Red, Yellow & Blue, het artistieke ateliercafé aan de kaaien. Het was lang geleden dat we er nog eens eentje overdag deden. We openden met Ekster, die vuurde salvo's van culturele en culinaire verwijzingen af op zijn zondagnamiddagpubliek. Zo passeerden The Muppets, Ben Hur, L'Oréal, Byzantium, Tsjernobyl, Cocteau Twins en Siemens de revue. Zijn lange slierten teksten doen wat aan automatic writing denken.
Blij dat de weergaloze Zoë Croegaert er nog eens bij was. Haar korte meeslepende stukjes, over verlepte bloemen en slapende mannen, kregen het ateliercafé helemaal stil. We zaten daar bij haar, in het gedicht. Wim Vandeleene debuteert binnenkort met zijn bundel Duikvlucht. Zijn spitsvondige gedichten graven in toekomst en verleden, zo stelt het klimaatgedicht 'Prognose' de vraag: wat komt er na ons? Volgen nog onder meer 'Het Midden Van de Tafel', over consensus, 'Raakpunt' en 'Tantalus Drinkt'.
Na de eerste pauze neemt organisator Gert Vanlerberghe het woord, met het speelse 'Scherven', wat boze geëngageerde slamteksten en het energieke 'Aladdinges', een tekst van Hersencellen waarvoor het concept publieksparticipatie is uitgevonden. Dichter akim a.j. willems (nu zonder hoofdletters) eerde wielrenner Frank Vandenbroucke met 'Een Renner Is een Dichter, Frank', een ontroerend portret van een fragiele held. Uit zijn debuut op de rand van het zwijgen kregen we 'stilstad (populatie: 333)', misschien wel zijn beste cyclus - onverwoestbare beelden troef.
Helemaal uit Amsterdam kwam de Iraanse dichteres Sholeh Rezazadeh. Na drie bundels in haar moedertaal het Farsi verschijnt er binnenkort een in het Nederlands. Het gedicht over het alomtegenwoordige geweld in het Midden-Oosten, met de dood als een oude vriend, is bijzonder treffend. Verder nam ze ons mee op reis doorheen dichterlijke dromen, met centraal de zon, bergen, een lach, een traan.
Nog geen twee weken geleden kregen we het bericht dat de Antwerpse dichter Bobb Bern was overleden. Het droevige nieuws bracht Gust Peeters op het idee van een passend eerbetoon, waarvoor hij akim a.j. willems en Gert Vanlerberghe optrommelde. De drie dichters lieten het publiek kennismaken met een selectie van Berns gedichten van de fifties tot de tennies - allemaal uit zijn verzamelbundel Woordweven, dat vorig jaar verscheen. De stijl is speels en hermetisch tegelijk, en geeft blijk van een bijzondere voeling met taal, die hij volledig ontwrichtte - 'taaltover' zoals hij het zelf noemde. Poëzie is taal in kortsluiting.
Who's Afraid of the open mic? Tine Putseys niet. Heerlijk, die ludieke tekst over da da di's, tekens met/zonder betekenis, en een halfbloedalien die niet weet te communiceren. Ook de tekst over haar lapjeskat, ongrijpbaar als... als taal... was sterk. Lander Cornelis toverde de kleurencycloop, het prisma van de hoop, tevoorschijn, zwaarbeladen met Griekse mythologie, en toch lichtvoetig. Ook was er het gedicht over vooroordelen over een man op een bank. Sarah Saiku had voor de gelegenheid een tekst gebreid rond enkele straffe citaten en taaltover van wijlen Bobb Bern. We kregen ook 'Ondergang', een verhaal over een dictator en een architect.
Hoodie op, kleermakerszit, leuke teksten, dat moet Tim Albus zijn, de man van de attributen, helemaal uit Spijkenisse. Van Kenneth Swaenen onthouden we: "We zijn elkaars ezelsoor". De beeldspraak in 'Silhouet' en 'Eclips' is om in te lijsten, snoepgoed voor de verwondering. Helena bracht een waanzinnig verhaal dat keihard binnenkwam, met als besluit: "Mensen passen niet in labels." Gust Peeters dichtte over verleden en toekomst, met een zorgvuldig gesponnen metaforenkleed. Als afsluiter Sven de Swerts, zanger nu, die als een Nederlandstalige Tom Waits de ziel uit zijn boomlange lijf zong/sprak.
Who's Afraid Of Balloons? Er komen nog veel edities aan. Altijd welkom op één van de zeven volgende edities in het voorjaar van 2020:

12 februari: Ballonnenvrees 75, 't Werkhuys, Borgerhout
27 februari: Ballonnenvrees Invites..., Cabron, Antwerpen
27 maart: Ba77onnenvrees, Café Boekowski, Antwerpen
25 april: Hedonismuz / 7 Jaar Ballonnenvrees, 252 CC, Ekeren
20 mei: Ballonnenvrees 79, Café Blauwe Toren, Antwerpen
31 mei: Ballonnenvrees op Bries In 't Park, Boechout
17 juni: Ballonnenvrees 81, De Kleine Hedonist, Antwerpen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten