Op de vooravond van de BK Slam finale was er de 26e editie van Ballonnenvrees, nog eens in Café Ami, en die werd geopend door de stadsdichter van Harderwijk Geert Zomer, die met zijn polyfoon gedicht het hele café de verzen liet mee fluisteren en brullen. Ook uit Nederland is er Martin M. Aart De Jong, wereldberoemd in Leiden, en bekend van het collectief Hongerlief. Hij trakteerde ons op enkele op smaak gebrachte gedichten, waaronder een ode aan zijn favoriete etablissement in Leiden, Snackbar Sjaloom. Antwerps aanstormend talent daarna, met Lies Vandenhende, die het had over een roadtrip naar Wenen. Er was ook muziek, met Stane, een Limburgse singer-songwriter met donkere akkoorden en een machtige stem.
Na een welverdiende pauze was het de beurt aan Steven Grietens, ooit nog bij het legendarische Circus Bulderdrang, waarmee hij op 28 november een reünie plant, op de Nacht van Pafke in DE Studio. Steven, nu vooral te zien als bijna vaste gast op De Sprekende Ezels, presenteerde zich als De Geweldige Man en opende met een flauwe mop over ballonnen. Een ballon zonder vrees leeft inderdaad niet lang. Zijn absurde liefdesgedichten waren een exemplarisch staaltje van zijn hilarische, rijke dichtstijl.
Martijn Nelen, van het Gentse Slambacht, kwam oefenen voor de finale, en gaf ons een salvo van kopstoten, punchline na punchline na punchline, en allemaal waren ze raak. Het publiek hing aan zijn lippen bij zijn met woordspelletjes opgespoten teksten waarin vorm en inhoud elkaar naar de kroon staken in het paaien van het publiek. Het oorverdovend applaus na afloop was meer dan terecht, zo ook in Muntpunt de dag nadien, waar hij in de finale op het nippertje verloor van Simon Raket, Belgisch Slampioen 2015. Blij de misschien wel beste en meest politiek geëngageerde slammer van het moment voor de tweede keer alweer over de vloer te hebben gehad.
Voor de laatste pauze was er nog Julie Mughunda, begeleid door een saxofonist. Julie is zeer goed bezig tegenwoordig, zowel in binnen- als buitenland, en ondertussen maakt ze deel uit van de vaste crew van dat andere fijne podium in Antwerpen: You On Stage. Ze is een poet warrior en dichtte over de kracht van verandering zoals zij die ziet, en dat alles in combinatie met de saxofoon, klonk ons als muziek in de oren. Na de pauze las Gert Vanlerberghe wat proza voor uit Nachtprater, nieuw werk in wording, en sloot het dichtersduo Ellen Lanckman en Hubert Samson af met een voorsmaakje van hun poëzieshow Per-Vers. Deze twee leden van het kersverse Schouderhaarcollectief prikkelden onze zintuigen en lichaamsopeningen met knappe, lichtjes erotische poëzie om duimen, vingers en andere uitsteeksels bij af te likken. Zeer geslaagd.
Op de open mic trad Kevin Amse aan, ook hij finalist op de BK Slam. Zijn tekst rond het thema boeken laat altijd een diepe indruk na. Vaste waarde Gust Peeters hekelde de literaire tijdschriften en hun nogal krampachtige en soms arbitraire manier van met poëzie om te gaan. Marc Tiefenthal, uit Temse, heeft net alle teksten voor de BK Slam finale vertaald en zijn deadline gehaald, en kwam nu dus uitblazen op Ballonnenvrees, en dus voor vijf minuten ook op het podium. De Spaanse podiumdichter Nestor, ofwel De Andere Buitenlander, had muzikante Sandra bij, een mooie samenwerking tussen woord en dwarsfluit. Altijd leuk als er ook totale onbekenden op de open mic verschijnen. Zo bracht Geert Michiels een aangrijpende ode aan Herman de Coninck. Al heel de avond klonk er vanuit de richting van de toog gemompel en geroep van een vrouw die zich duidelijk voortdurend in de belangstelling wilde plaatsen. Die kans kreeg ze bij de laatste open mic'er, Sven de Swerts, die haar op het podium riep, wat leidde tot een hoogst surrealistische performance waarbij 'lachen uit medelijden' mogelijk de meest gepaste reactie was.
Mooie avond boordevol talent, zoals steeds op Ballonnenvrees. Het plan is nu om er enkele maanden tussenuit te gaan, wegens andere drukke activiteiten, maar je weet nooit. We zijn ten laatste terug in januari in 't Werkhuys, maar hou de blog en de Facebook pagina in de gaten!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten