Twee jaar Ballonnenvrees. Dat moest worden gevierd. En dat deden we in Café Ami op 10 april, exact twee jaar na de eerste editie. Er waren ballonnen en paaseitjes, en het gezellige café zat stampvol. Na een aankondiging over de SOET wedstrijd van Jeugd & Poëzie, door Elke, kwam dichter Frank De Vos ook nog wat zendtijd stelen. Naast beide wereldoorlogen die we nu zo gretig herdenken, mogen we die andere gruwelen ook niet vergeten. Zo'n honderd jaar geleden pleegde Turkije een genocide waarbij meer dan een miljoen Armeniërs om het leven kwamen, zo ook Siamanto, waarvan Frank een gedicht voorlas. Hij droeg het op aan het negationistische staatshoofd Erdogan. Een andere Frank beet de spits af als performend artiest. Frank Mathay stond al een paar keer op de open mic van Ballonnenvrees en deze keer mocht hij ook in het hoofdprogramma aantreden. Daarvoor had hij zijn beste pak aangetrokken en gloednieuwe teksten meegebracht, al was zijn 'classic', het verhaal over de goudvis en de paardenbloem er ook weer bij.
Amsterdams Cabaretière Barbara Breedijk is al verscheidene keren op de Nederlandse televisie verschenen en doet het erg goed met haar hilarische ukelele songs. Dat was bulderlachen, bedankt Barbara! We hadden ook voor een surprise act gezorgd, en die vonden we in Klara With Guitar, een Duitse straatmuzikante die met haar zonnige liedjes geregeld de straten van Brussel onveilig maakt. Organisator Gert had haar nog maar enkele dagen eerder ontmoet, maar anderhalf jaar geleden zette ze hem al onbewust aan tot het schrijven van zijn gedicht 'Gitaarmeisje', waarvoor hij onlangs een videoclip opnam in Café Ami. Ze bracht drie nummers van haar EP Heart Work.
Na de pauze wierp Gert Vanlerberghe zijn woorden het publiek in, zoals het Barbara zo toepasselijk omschreef. Hoofdzakelijk zijn recente, door zijn reis naar Andalusië geïnspireerde gedichten kwamen aan bod, waaronder een vertaling van Morrissey's nieuwste single 'The Bullfighter Dies'. Vervolgens Nederlands woordkunstenaar Mirke Kist, die met Gert in de Mechelse voorronde van Frappant TXT om een plaats in de finale streed. Ze had het over slaappraters en nachtelijke twijfels en spon een zorgvuldig web van woorden dat ons tien minuten lang op onze stoel gekluisterd hield. Kempische Mentaliteit bestaat uit dichter Wim Paeshuyse, singer-songwriter Sus Van De Leest en stand-up comedian Wouter Van Peer, alle drie al eens eerder op Ballonnenvrees, deze keer in een zeer geslaagde samenwerking dat bol stond van de Turnhoutse humor. Wims gekende gedichten, Sus' meezingers en Wouters absurde retorische aforismen en zorgden voor heel wat hilariteit in de keet. Vooral Sus' carnavals-hit was weer een voltreffer.
We hadden bijzonder veel muziek op het programma staan, zo ook onze vaste waarde Burning EGO, niet alleen op Ballonnenvrees, maar ook op andere Antwerpse podia. Dit alter ego van Jelle Vanacker greep weer naar zijn akoestische sound, en bracht nieuw werk maar ook naar klassiekers als 'Damned hearts' en natuurlijk 'Lasagna'. Dat laatste nummer inspireerde Runa Svetlikova dan weer tot een bepaalde keuze uit haar geroemde debuutbundel Deze Zachte Witte Kamer. Ze ging niet voor haar meest gekende gedichten maar maakte, op haar zoveelste passage op Ballonnenvrees, een alternatieve selectie. Altijd straf, deze winnares van de debuutprijs Herman De Coninck. Vervolgens kwam artistieke duizendpoot Moya De Feyter voor de derde maal schitteren op ons podium. Deze winnares van de recentste Frappant TXT wedstrijd hield ons tien minuten lang in de ban van een tekst over de 'gruwelijke verdwaler' die ze is en over een toevallige botsing. Zeer sterk!
Smaed is steeds meer een vaste waarde aan het worden op de Antwerpse podia. Met zijn catchy Nederlandstalige songteksten zat de sfeer er dik in tijdens zijn late-night show. Hij haalde hilarisch uit naar de Antwerpse burgemeester, haalde zijn meezinger 'Cowboys in de Carwash' nog eens boven en deed op het einde nog een 'rapke' met zijn tekst 'Symbiose'. Heerlijk! Op 22 mei stelt hij zijn EP Schaduwbandiet voor in Bouckenborgh, en daar moet u bij zijn.
Waar u ook moet bij zijn, is de volgende Ballonnenvrees, die is op 1 mei, overdag op Feest van den Boom in 't Werkhuys, 's avonds weer in Café Ami. Jullie waren meer dan talrijk aanwezig vanavond en daarvoor wil Ballonnenvrees jullie rijkelijk bedanken. Dat gebeurde met paaseitjes, met 12 ijzersterke artiesten en met nog een pak edities in 't verschiet. Tot gauw!
Foto's: Gust Peeters
Geen opmerkingen:
Een reactie posten