Als openingsacts hadden we Sander Hobin, Tineke Lambreghts en Simon Van Den Bergh, die de lat al meteen hoog legden met hun gedichten, wat ze ook op de recente Frappant TXT voorrondes deden, al mogen ze niet naar de finale. Gentenaar Robin Ramael laat zich voor zijn poëzie inspireren door wiskunde, filosofie en literatuur en zorgde voor een intellectueel prikkelende set, vlak voor de pauze.
Uit Rotterdam hadden we Von Solo en zijn entourage. Die kwamen met als kerstgeschenk voor Ballonnenvrees en de Cartoon's de kortfilm Dood Aan de Powezie! Eerst projecteerde Sven de Swerts zijn videogedicht Nacht op de muur, waarop ook Kobus Carbon, Johanna Pas, Runa Svetlikova en Gert Vanlerberghe te zien zijn. Vervolgens las Von Solo de lovende woorden voor die Rotterdams stadsdichter ooit schreef over de cultkortfilm Dood Aan de Powezie!, waarna we deze cinematografische mengelmoes van poëzie, geweld en erotiek voor de tweede maal vertoonden, deze keer met Engelse ondertitels. Gert Vanlerberghe ging verder met de tekst 'IJskast' van Drink My Puke, in spoken word stijl, en daarna kregen we nog twee ijzersterke sets van Sven de Swerts en Von Solo. Die laatste had het vooral over porno, dictators en andere blablabla.
Na een zeer lange eet-, drink- en keuvelpauze was het tijd voor het hoofdprogramma. Net als op Fringe Festival gingen we voor een iets minder gebruikelijke manier van poëzie performen. Acht dichters brachten om de beurt een gedicht, en opnieuw, en opnieuw, en zo vijf keer in totaal. Pieter Van De Walle las een kortverhaal voor over de wereldreis van Harry, wat wij dus in episodes kregen. Shari Van Goethem, Charlotte Van den Broeck, Michiel Van Opstal, Saskia van Campen, Marco Van Dyck (met witte strik!), Stefan Heulot en Gert Vanlerberghe waren de andere dichters van dienst. Het werd een uurtje kwaliteitpoëzie waarbij de dynamiek niet verloren ging. Altijd interessant, die sessies!
Tot slot ging Ballonnenvrees voor de allereerste keer voor een open mic! Acht mensen gaven zich hiervoor op. Yannick Moyson met zijn liefde voor Belgisch bier, Pierre Magis van De Muzeval, Patrick Van Liefferinge en zijn modern kerstverhaal, Lieve Spooren en haar verbaal boomportret van Gert, Frank Mathay en het verhaal van de bloem en de goudvis, Kiki, die last heeft van nachtmerries over duivels die haar achtervolgen en die haar tekst na afloop ostentatief verscheurde, en Irene Siekman en een zekere 'Fons Holo', allebei uit Nederland. Die laatste gooide nog gauw zijn Star Trek gedicht in de groep, en zo liep een uitgebreide en zeer geslaagde Ballonnenvrees op zijn einde.
Foto's: Gust Peeters. Foto's van Theo Huijgens volgen nog.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten