vrijdag 26 april 2024

Ballonnenvrees 25 april 2024

Op de laatste donderdag van april tekenden we weer present in Café Het Maanlicht in hartje Mechelen. Turnhouts dichter Joris Gielen stak van wal met zijn 'Jorisgedichten' over bomen en toverdingen. Tussendoor blééf zijn typetje maar van zijn kruk vallen. Hij koos een vrijwilliger uit het publiek, dat zijn lyrische object werd voor wat bezwaarlijk een liefdesode was. Vreemd en ook best wel hilarisch. Joris sloot af met 'Wonderzeer', een onverwacht eerbetoon aan Johanna Pas, alweer een jaar niet meer onder ons.
Marie Sauter las beklijvende gedichten voor, met telkens een slotzin die lang bleef nazinderen. Haar poëzie is doordrongen van de filosofie, het stadsleven - ronddwalen door de stad is altijd een gespleten beleving. Zo zocht ze de hyena in zichzelf, de worsteling in het hoofd van een kind, met woorden als 'billboardachtige beelden'. Je kon een speld horen vallen in Het Maanlicht.
Net als Marie woont ook Karlijn Sonderen Smit in Gent. Zij had voor ons bij een gedicht zonder boodschap. Zo try-outte ze een performance - een product van haar 'passief pessimisme' - die hypermeta en superzelfbewust was, en dus eigenlijk heel grappig. Zo maakte ze aantekeningen tijdens haar eigen voordracht, voegde iets toe aan een to-dolijst. Eigenlijk ging deze passage op Ballonnenvrees helemaal nergens over. En daarin school dus haar kracht.
Na een pauze was het de beurt aan Marzena Lesińska en haar Engelstalige teksten. Zo hekelde ze deze vervloekte neplente. Met zoveel regen wilde ze echt niemand nog over het lage grondwater horen klagen. Deze creatieve en grappige tekst zal hopelijk niet elke lente opnieuw actueel zijn. Dan volgde een gedicht over het sterrenbeeld schorpioen, vervolgens 'Painting Jealousy'. Van regen over jaloezie tot cafeïne, Marzena's teksten zijn kwaad, ludiek, soms erotisch, altijd intens.
Lies Gallez stelde ons op voorhand de vraag of ons hart beschikbaar was, waarna ze aan een vurig gedicht begon over al het kwaad dat we elkaar aandoen, de mensenrechten die we schenden, harten als massagraven, dromen van bomloze levens, onze plicht om nooit meer te zwijgen. Lies heeft twee publicaties op haar naam staan en zo kwam het dat iemand uit het publiek zelfs een verzoekje had. Speciaal voor Felix Sandon las zij 'Voor mensen die geen troost kennen' voor, een schot in ons hart. Tot slot was er 'Zwaartepunt'. Wat een indrukwekkende set.
Omdat het een rustige editie was, hadden we ook niet zoveel open mic'ers. Gert Vanlerberghe haalde het opruiende '_exit_' nog eens naar boven. Gust Peeters deed hetzelfde met 'Voorbijganger'. Mechels dichter Felix Sandon stelde: echte vrienden zijn als water. Hij sloot de avond af met zijn 'onderwijsklassieker', waarna hij, zijn gekende mantra mompelend, het café verliet en de straat opliep.
 
En zo krijgen we alweer een volgende editie in het vizier, namelijk deze zelfde week nog, op 27 april in Café Boekowski. Voor de volgende Mechelse editie is het wachten tot 30 mei. Tot Ballonnenvrees dus!

vrijdag 19 april 2024

Flavours of the month

As we're really waiting for springtime to actually start, let's look at some of the most exciting songs of early 2024. The Italian post-punk band Tanz Akademie strongly reminds us of the epic Opus Kink. Do check the haunting music video of 'The Ghost'. We witness the first new single for Fontaines D.C., who will release their fourth studio album in August this year. More post-punk with an important message with get with the latest Jools single. And English Teacher, one of the finest English bands of the 20s, have released their debut album, and it's an absolute beauty. One of the longest songs ever to enter our monthly list is for The Decemberists. There's a bit of jazz, a bit of hip hop in this top 30, and we even have a Beatle in our midst. And finally, with Gurriers, The Gluts and The Pleasure Dome the list contains some heavy shit that I can only strongly recommend. Dig in.
 
  1. Tanz Akademie - The Ghost
  2. Whispering Sons - Walking, Flying
  3. Beth Gibbons - Reaching Out
  4. Depeche Mode - People Are Good
  5. Jools - 97%
  6. Kamasi Washington - Prologue
  7. Fontaines D.C. - Starburster
  8. Idles - POP POP POP
  9. Bob Vylan - Reign
  10. English Teacher - The Best Tears Of Your Life
  11. Underworld feat. KETTAMA - Fen Violet
  12. Mdou Moctar - Imouha
  13. Pond - Stung
  14. Maruja - The Invisible Man
  15. Gurriers - Des Goblin
  16. The Gluts - Fight
  17. Pearl Jam - Running
  18. Zero Point Energy - Closer To You
  19. Vampire Weekend - Gen X Cops
  20. Caleb Landry Jones - Hey Dawn
  21. The Decemberists - Joan In the Garden
  22. Real Farmer - The Straightest Line
  23. Billions Of Comrades - Tetons
  24. Pet Shop Boys - Dancing Star
  25. The Pleasure Dome - Your Fucking Smile
  26. A Place To Bury Strangers - Chasing Colors
  27. A Place To Bury Strangers - I Can Never Be As Great As You
  28. Artemas - I Like the Way You Kiss Me
  29. Your Old Droog feat. Method Man, Denzel Curry & Madlib - DBZ
  30. Ringo Starr - February Sky

woensdag 27 maart 2024

De hypnose van Antoine Wiertz

Wat gaat er door het hoofd
voor het van zijn romp wordt beroofd?
 
Kijk diep in mijn ogen en ga op wandel
door de finale gedachtengang
 
van een moordenaar op heterdaad gevat
seconden voor de straf,
 
met beide benen in het graf.
Aanschouw spijt, misschien ook hoop
 
als zeldzame museumstukken
achter de ogen van een roofdier dat
 
geen prooi meer eisen zal.
Mors de plot op een witte huid die,
 
moe van vermeende onschuld,
naar rot en onheil smacht,
 
en zeg me hoe het mes, de bijl, de kogel
mijn geweten als gegoten past.

zaterdag 23 maart 2024

Hedonismuz 22 maart 2024

De eerste twee edities van Hedonismuz dateren alweer van 2018 en 2020 respectievelijk. Het was dus hoog tijd om het kasteel van 252 CC in Ekeren nog eens in lichterlaaie te zetten. De gelegenheid was dat we ondertussen alweer een slordige 11 jaar met Ballonnenvrees in de weer zijn. Dat was wel een klein feestje waard.
Net als bij de vorige edities werden alle kamers van het kasteel benut. Gert Vanlerberghe verwelkomde de gasten van op de trap en trapte de avond af met zijn podiumtekst 'Hades'. Hierna werd het publiek een sfeervol verlichte kamer binnengeleid, waar de aangekondigde Sven de Swerts met zijn Nederlandse kompanen Louis van Londen en Tim Albus wachtten. Deze twee heren had Sven losjes in zijn set verwerkt, ze mochten zelfs openen. De Nederlandse tongval zou trouwens nog vaak door de microfoon klinken deze avond, want bijna elke artiest in de line-up was wel van ergens uit Oranje afkomstig. Sven zelf was in topvorm en braakte de ene snedige tekst na de andere uit, af en toe in zang, want waarom niet? Hierop namen Daryl en David van de Rotterdamse boysband Schaduwvreugd de fakkel moeiteloos over. Voor de gelegenheid propten ze elf Nederlandstalige nummers in een halfuurtje. Zo bezong Daryl zijn geliefde Roffa Town in poëtische klanken terwijl David vinnig zijn gitaar onder handen nam. Van sfeervol tot zelfs catchy, eentonig was de set niet. Met dit dynamische duo is het altijd ambiance verzekerd.
De gastheer leidde de genodigden de trappen op naar de zolder van het kasteel, waar Lieke Oolders, ridder Raaf en zijn schildknaap Nicolas op ons wachtten. Met Joncfrouwe nam het theatergezelschap ons een uur lang nam mee naar de dappere middeleeuwen, en verhalen vol koene ridders, schone jonkvrouwen en hoofse manieren. Al gauw bleken een hypermetagevoeligheid en verlammende filosofische overpijnzingen de grootste vijand van de held, die zich al nuancerend ten gronde dreigde te richten. Zwaarden kletterden, een rondedans passeerde de revue, en we leerden wat bij over de menselijke conditie. Dit afstudeerproject van Lieke Oolders is een hoogst amusante, ronduit hilarische en vooral eigenzinnige trip, die je zolang het nog kan - zeker moet beleven.
We lieten de zolder achter en daalden weer af naar het woordpodium in de foyer, voor nog één laatste podiumdichter uit het hoge noorden. Rick Kemal Gademann, die helemaal van Arnhem kwam afzakken, liet zijn woorden in het rond stuiteren en toonde ons alle hoeken van de kamer. Niet zelden liep hij op een bezoeker af terwijl hij de mantra's van zich af schreeuwde. Hij smeet zich op de grond en bleef er dichtend liggen. We aten zijn poëzie. Altijd een genoegen, Rick! Toen we weer op zolder aankwamen, roken we de onmiskenbare geur van tabak. Pierrette COffrée zat verdoken onder een regenjas te kamperen terwijl de maartse buien tegen het zolderraam kletterden. Moeder Maria ging kamperen en bij volle maan hengelde ze naar een visioen. Wat volgde, was een grandioze lofzang op haar bouffarde, in negen delen, een ode aan het roken, paffen, lurken - met hier en daar een knipoog naar de Goede Week. We hadden op verschillende edities van Ballonnenvrees al enkele delen in try-outvorm gehoord, dus het was geweldig om nu het hele stuk te zien. Nog zo'n zekerheid in het leven: de hoge entertainmentswaarde van de woorden van Pierrette.
De oorverdovende shoegaze van Ohio Mark mocht de avond afsluiten. Jankende gitaren en meedogenloze salvo's deden het concertzaaltje daveren van genot. Het drietal uit Oost-Vlaanderen plukte gretig uit hun repetoire, en zo kregen we onder meer 'Class Of '88', 'Shimmers Of Darkness In Voids Of Happiness', 'Horse' en 'Lucid Lake' te horen. Het weinige publiek dat nog was overgebleven gaf zich volledig over aan de duistere shoegaze van de heren, die er zelf ook duidelijk zin in hadden. Ze hadden al lang niet meer opgetreden en zijn dat dit jaar ook bijna niet meer van plan. Er komt een nieuwe plaat aan en dus heeft de fanbasis weer iets om naar uit te kijken in 2024. Met deze gedroomde slotact zat de derde editie van Hedonismuz erop. Ik wil heel graag alle artiesten bedanken en vooral ook het hele team van 252 CC om deze avond mee waar te maken.
Na een lange maand met een gemiddelde van één editie per week gaan wij er iets langer dan een maand tussenuit. De volgende edities van Ballonnenvrees zijn op 25 april (Mechelen) en 27 april (Antwerpen), ineens twee na elkaar.
 
Foto's: Teutë Kllokoqi

zondag 17 maart 2024

Ballonnenvrees 16 maart 2024

We zetten door met onze maartse marathon en zo was het weer tijd voor onze jaarlijkse editie in het Cultuurcafé van Hoboken. Het werd een nogal Dinsdag Club getinte editie, want de helft van zowel line-up als publiek is betrokken bij dit legendarische evenement. Helemaal uit Rotterdam kwam Montana Hogenboom met haar 'Natte reddersdroom' en andere verrassende gedichten. Zo deed ze ook een duet met zichzelf maar eigenlijk met Billie Holiday. 'Blue Moon' was aan haar idool opgedragen. Lebuïn D'Haese begon zijn poëzieset met een rebels kinderrijmpje in het verweer tegen de bewapening van het Westen. Oorlog spookt aan de horizon, dus hebben we nood aan een warm pleidooi voor vrede. Als inwoner van Hoboken laat hij zich graag inspireren door het Schoonselhof, maar ook door de zee als het kader van het oneindig geluk, zo bleek uit een opsomming van al het poëtische dat hij onderschat.
Voor de pauze kregen we een miniconcert van Micha Milants aka Last Of the Albinos, wiens muziek de soundtrack vorm bij whiskey, doorrookte kroegen en de zaterdagavondblues (of die van vier uur 's morgens, dat kan ook). De Pete Doherty van 't Stad had covers en eigen werk bij en zorgde zelfs voor een meezingmoment, al klonk het geïmproviseerde publiekskoor bijna even katerig als hijzelf. Toch is Milants zelden géén schot in de roos, met zijn pittige teksten en meeslepend stemgeluid. Zo kweekte hij kippenvel op onze ziel. Na de afsluiter, het bloedmooie 'Wolves' van Phosphorescent, moesten we toch even bekomen.
Donder en bliksem. Zwavel en vuur. Met Persephone mag het allemaal wat theatraler. Stefanie De Wolf en Marc Gaij hebben een nieuwe show klaar en wilden die graag bij ons try-outen. Bij deze versie van een iets minder bekende Griekse mythe, een duivelse dialoog tussen woord en muziek, Hades en Persephone, kwamen harp, trommel, blokfluit én rookmachine aan te pas. Zo inviteerde het duo het publiek voor een artistiek uitje naar de onderwereld. Dat deze twee rasperformers elkaar echt hebben gevonden, werd eens te meer duidelijk bij de drie krachtige nummers op de piano. Persephone, the musical: woord, dans, muziek en een vleugje mythologie!
Op de open mic las Jan Lampo de tekst 'Overgave', over schrijvende meisjes, en las Marzena Lesińska enkele van haar gepeperde gedichten voor, zoals 'Ars poëtica' en 'In Bed With a Surrealist'. In 'Hoogmoed' had Eddy Maes het over Elon Musk, terwijl 'Retour' over een kunstcollectief uit Kinshasa ging. Hij sloot af met het surrealistische 'Nocturne'. Rudy Sturm bracht drie gedichten, waarvan een op de gitaar. Zijn derde tekst was het beklijvende 'De dagen'. Gust Peeters zit helemaal in zijn Librettoperiode. Hij las er twee voor, tjokvol verwijzingen naar folklore en de actualiteit. Tot slot kregen we van Vanessa Daniëls gedichten van haar muzikale gezelschap NEST. De zinnenprikkelende beelden die ze opwekte, namen we mee naar huis en legden we onder ons kussen te rusten.
Bedankt iedereen voor deze gezellige en geslaagde avond. Tot volgend jaar, Hoboken! Echter zijn we er in Ekeren al veel sneller bij. Nu vrijdag, 22 maart, vieren we 11 jaar Ballonnenvrees op Hedonismuz III, in 252 CC, het culturele centrum van Ekeren, in Hof de Bist.

Foto's: Luc Vogels (zwart-wit) en Teutë Kllokoqi (kleur)

zondag 10 maart 2024

Ballonnenvrees 9 maart 2024

Het zijn drukke tijden voor Ballonnenvrees. Op één maand tijd zijn er maar liefst vier edities, in Mechelen, Antwerpen, Hoboken en Ekeren. Zo vieren we 11 jaar Ballonnenvrees met een veelheid aan poëzie en muziek. Na Mechelen was het de beurt aan Antwerpen, in het vertrouwde Café Boekowski. Het werd een bijzonder muzikale editie. Dichteres Marzena Lesi
ńska trapte de avond op gang met gedichten over de drank en de dood (petite et grande), over zwaartekracht en zwarte gaten. We smulden van haar 'Getting Drunk With Charles Bukowski' en 'In Bed With a Surrealist'. Voor haar laatste tekst had ze kaartjes bij met allerlei woorden waarin de X, de underdog onder de letters, voorkomt. Speels, spitsvondig en diepgaand. Wij zijn fan. Al meteen gooiden we er enkele open mic'ers achteraan. Zo bejubelde Maike Bretschneider de regen, en kregen we van Tim Albus de gebruikelijke met absurde humor besprenkelde mini-gedichten uit zijn iconische mini-boekjes, al schuwde hij ook de ernstige thema's niet. Tot slot impriseerde hij met een kassabonnetje van de apotheek. Bootsman Marco Van Dyck bracht nog eens, met luide stem, zijn bevlogen, pamflettaire 'Wie durft', waarin hij de wereldleiders op het matje riep om hun oorlogswaanzin en vernietigingsdrang. Want er is geen planeet B. Altijd kippenvel bij deze tekst.
We waren zeer vereerd om de Nederlandse band Echte Mensen op Ballonnenvrees te mogen verwelkomen. Te meer omdat dit hun allereerste set op Belgische bodem was. Bij dichter Mario Withoud en muzikanten Hans Timmermans en Leon van Egmond is elk nummer een verhaal op een elektronisch bedje, terwijl de trombone de weemoed rondbazuint. De geboren frontman nam ons mee in een wonderlijk taaluniversum en trakteerde ons zo op spitsvondige teksten en grappige bindteksten, terwijl achter hem een voortdurende instrumentenwissel plaatsvond. Zo bezong hij de 'Cro-Magnetron', de door overconsumptie verzwakte oermens, in een geweldige aanklacht tegen de moderne mens, dat alles op een funky beat en haast hysterische mondharmonica, terwijl hij scandeerde: "Reclame is mijn religie!" Bij 'Vampier van Vlaamse velden', een lied over een overstroomde bunker in Ieper, kregen we soundscapes te horen. Af en toe herkenden we zelfs een knipoog naar Portishead. De muziek ging alle kanten uit, en net die brede waaier aan stijlen maakte ons lichtjes euforisch. Met 'Roze sokjes', en een pointe die viel als een guillotinemes op het kapblok, slot het drietal deze meesterlijke set af. Meer van dat!
Na de pauze verwelkomden we Nabil Khazzaka, die al elf jaar lang af en toe in onze line-ups opduikt met zijn frisse pop en pianoballades. Als Sigmaman bracht hij onlangs de intrigerende ep Out Of the Box uit, waarvan we meteen de titeltrack kregen, met projectie van visuals met een onmiskenbaar Indische vibe. Hierop volgde de pixelreggae van 'Take It Easy, Man!', met visuals die uit 80s-videospelletjes leken te zijn geplukt. Nabil smeet zich zoals altijd ten volle in een uitbundige dansperformance, met name tijdens het door de 90s underground geïnspireerde 'That's Life', verrassende in-your-facepop die je niet meer loslaat. Maar de nummers staan ook op zich zonder al de blieps en luide gitaren die we op de backing tracks hoorden. Zo speelde hij het ingetogen 'Questions With No Reply' op de piano. En zo beweest Nabil Khazzaka weer maar eens dat hij steeds garant staat voor memorabele passages op ons podium, van onze allereerste editie in 2013 tot nu.
We kregen op het tweede deel van de open mic nog 'New York stories' over baseball, Robert De Niro, Lou Reed, Bob Diddley en 9/11 van storyteller Ken Post, het straffe tweeluik 'Astrofauna' van Augustin Grenné, 'Mijnramp in mij' van Gert Vanlerberghe, en tot slot coverde Yent'l Adams de indiehit 'Little Lion Man' van Mumford & Sons. Nog twee edities te gaan deze maand, met op 16 maart onze jaarlijkse editie in het Cultuurcafé van Hoboken, en op op 22 maart vieren we 11 jaar Ballonnenvrees op Hedonismuz III in 252 CC Ekeren. Info & tickets hier! Wees van harte welkom en graag tot dan!

Foto's: Carlos Dyckmans en Gert Vanlerberghe

vrijdag 1 maart 2024

Flavours of the month

In the new year so many great new singles have been released already, so many promises for great albums. Meanwhile, Idles and Whispering Sons have each released an amazing album, instant classics as it were. Lots of postpunk in this list, as in the past three years, with Whispering Sons at the top, but with Pet Shop Boys, Depeche Mode and DARKER vintage synthpop is alive and kicking in 2024. Another successful return is that of Vampire Weekend, featuring two solid songs. Add to that St. Vincent and Bat For Lashes and it really makes me wonder if the Nillies are back. Bands to really keep an eye on are Maruja, Real Farmer and Nourished By Time. Discover more music here!
 
  1. Whispering Sons - Walking, Flying
  2. Pet Shop Boys - Loneliness
  3. Vampire Weekend - Gen X Cops
  4. Maruja - The Invisible Man
  5. Squid - Fugue
  6. Vampire Weekend - Capricorn
  7. Sprints - Shadow Of a Doubt
  8. Idles - Gift Horse
  9. Nadine Shah - Greatest Dancer
  10. Elbow - Lovers' Leap
  11. Real Farmer - Consequence
  12. Depeche Mode - Before We Drown
  13. Arab Strap - Allatonceness
  14. Nourished By Time - Hand On Me
  15. Sharktank - Mud
  16. Yard Act feat. Katy J Pearson - When the Laughter Stops
  17. Heartworms - May I Comply
  18. DARKER - Radio Panic
  19. Willem Ardui - Heelal
  20. English Teacher - Albert Road
  21. St. Vincent - Broken Man
  22. Library Card - Well, Actually
  23. Sunglaciers - Fakes
  24. Les Savy Fav - Legendary Tippers
  25. Melvins - Working the Ditch
  26. Bat For Lashes - The Dream Of Delphi
  27. A Place To Bury Strangers - Change Your God
  28. Alcest - L'envol
  29. Froukje - Kwijt
  30. KNEECAB - Sick In the Head

Ballonnenvrees 29 februari 2024

Op deze schrikkeldag, een dag gewonnen op de vervankelijkheid, mocht Ballonnenvrees voor een tweede keer aantreden in het gezellige Mechelse Café Het Maanlicht. Leen Verheyen opende voor een bomvol maar muisstil café, onversterkt, zoals iedereen vanavond. Haar 'Het is de zon' is een knipoog naar Albert Camus, maar 'Het is een kwestie' zou meer bij het hondenweer buiten passen. In gedichten als 'Lost persons area', 'Schaalvergroting', 'Familiearchief' en 'Belichten van de randen' schepte Leen herkenbare decors voor rake woorden die geruisloos weerklonken. Eindigen deed ze met drie gedichten over plekken waar ze nooit was geweest, zoals Pripyat.
 
Norbert de Beule kon er helaas niet bij zijn, dus zijn goede vriend Alec Lamberts droeg het gedicht 'Mist op de Schelde' aan hem op. Ook las hij een van Norberts spitsvondige teksten voor. Zo was Norbert er ook een klein beetje bij. Verder had hij een van Gert Vanlerberghes oudste gedichten uit het hoofd geleerd, 'Diamanten' van Hersencellen, waarvoor hij jaren geleden de videoclip maakte. Van Alec Lamberts zelf kregen we een b(r)oze dans, waarin hij pleitte voor meer tederheid.
 
Wat zijn we fan van de liedjes van Annemarie Brijder. Van de 39 biljoen bacterieën die ons vergezellen tot het bloedmooie 'Hoop', de ene keer deed ze het publiek over de cafévloer rollen van het lachen, een andere keer kregen we een krop in de keel. Het is dan ook een compleet raadsel dat Annemarie niet in grotere zalen staat. Ze eindigde de set met haar meezinghit 'Ik ben er klaar mee' en liet gans de kroeg het refrein meezingen. Elk nummer van deze singer-songwriter is een schot in de roos. Dat bewees ze vorig jaar in het Cultuurcafé van Hoboken al, en vanavond was dat ook in Het Maanlicht overduidelijk. Komen, zien en overwinnen. Dat doe je zo.
De gedichten 'Mijnramp in mij' en 'Treinramp in mij' van Gert Vanlerberghe trapten deel twee op gang, waarna Marc Terreur het overnam met 'Gemis', dat hij opdroeg aan het literaire festival ZuiderZinnen en zijn crowdfundamentalisten. We kregen ook 'Ontbijt met koffiedik', 'Wishful thinking' en het kindergedicht 'De plompe bumperbeer'. In zijn afwisselende set wist hij de boodschap 'we gaan er allemaal aan' aantrekkelijk te verpakken. Het beest in de mens evokeren, het einde van de wereld prediken en je publiek met een goed gevoel naar huis sturen. Je moet het maar kunnen. Nieuw volk op de open mic! Ibrahim Belkadi las 'Oermoeder, ruimtevader' en van Lin Vanherne kregen we 'Rotterdam' en 'De wolvin'. Stanislaus Jaworski nam Joe Dassin onder handen en sloot af met een haiku over deze schrikkeldag.
 
Alweer een geslaagde editie in Café Het Maanlicht. We gaan hier blijven. De maarteditie moeten we echter schrappen, maar op 25 april zie je ons terug in Mechelen. De komende weken regent het trouwens edities: 9 maart in Café Boekowski, 16 maart in Cultuurcafé Hoboken, en op 22 maart is er de derde editie van ons festival Hedonismuz, in 252 CC Ekeren. Daar vieren we 11 jaar Ballonnenvrees. Welkom! Info & tickets hier!

maandag 26 februari 2024

Mijnramp in mij

We weten allebei hoe het gaat:
je splitst een schachtbok in mijn maag,
 
onderwerpt mijn hebben aan de wetten van de entropie.
Hoeveel quasars vermoed je onder de rode mijnterril
 
die menig huidverschuiving trotseert,
die prefabvulkaan waarop niemand wacht.
 
Daar ben ik residu,
met kans op zelfontbranding.
 
Dicht elke molecule de vlijt van dwergen toe.
Visualiseer de kolkende lava,
 
verzin een werkethos, desnoods
een kat met negen staarten, motivatie als pasmunt.
 
Een vakbond gemuilkorfd,
veiligheidsvoorschriften genegeerd.
 
Een rode lijn en nog een, uitwisbaar als krijt.
Bega een mijnramp in mij.
 

dinsdag 20 februari 2024

De twintig beste van de Sixties

Elk jaar kies ik de 20 beste songs van een decennium. Hoe verder ik terug ga in de tijd hoe minder vertrouwd ik ben met het decennium. Voor de jaren zestig ging ik voor enkele usual suspects maar ook voor bands die vooral in de zeventig heel groot zouden worden. Snoeiharde rock, Franse chansons, avant-garde jazz en filmmuziek wisselen elkaar af in een pittig lijstje.

  1. Led Zeppelin - Whole Lotta Love
  2. The Beatles - Eleanor Rigby
  3. Ennio Morricone - The Ecstacy Of Gold
  4. The Doors - Break On Through
  5. Charles Aznavour - La Bohème
  6. The Stooges - I Wanna Be Your Dog
  7. The Velvet Underground - Heroin
  8. Serge Gainsbourg - La Javanaise
  9. Wallace Collection - Daydream
  10. Albert Ayler - Ghosts
  11. Leonard Cohen - The Partisan
  12. The Rolling Stones - Paint It, Black
  13. The Who - Pinball Wizard
  14. Santana - Soul Sacrifice
  15. David Bowie - Space Oddity
  16. The Mothers Of Invention - Hungry Freaks, Daddy
  17. The Spencer Davis Group - Gimme Some Lovin'
  18. Jefferson Airplane - White Rabbit
  19. The Jimi Hendrix Experience - Foxy Lady
  20. Pink Floyd - Lucifer Sam