vrijdag 1 maart 2024

Ballonnenvrees 29 februari 2024

Op deze schrikkeldag, een dag gewonnen op de vervankelijkheid, mocht Ballonnenvrees voor een tweede keer aantreden in het gezellige Mechelse Café Het Maanlicht. Leen Verheyen opende voor een bomvol maar muisstil café, onversterkt, zoals iedereen vanavond. Haar 'Het is de zon' is een knipoog naar Albert Camus, maar 'Het is een kwestie' zou meer bij het hondenweer buiten passen. In gedichten als 'Lost persons area', 'Schaalvergroting', 'Familiearchief' en 'Belichten van de randen' schepte Leen herkenbare decors voor rake woorden die geruisloos weerklonken. Eindigen deed ze met drie gedichten over plekken waar ze nooit was geweest, zoals Pripyat.
 
Norbert de Beule kon er helaas niet bij zijn, dus zijn goede vriend Alec Lamberts droeg het gedicht 'Mist op de Schelde' aan hem op. Ook las hij een van Norberts spitsvondige teksten voor. Zo was Norbert er ook een klein beetje bij. Verder had hij een van Gert Vanlerberghes oudste gedichten uit het hoofd geleerd, 'Diamanten' van Hersencellen, waarvoor hij jaren geleden de videoclip maakte. Van Alec Lamberts zelf kregen we een b(r)oze dans, waarin hij pleitte voor meer tederheid.
 
Wat zijn we fan van de liedjes van Annemarie Brijder. Van de 39 biljoen bacterieën die ons vergezellen tot het bloedmooie 'Hoop', de ene keer deed ze het publiek over de cafévloer rollen van het lachen, een andere keer kregen we een krop in de keel. Het is dan ook een compleet raadsel dat Annemarie niet in grotere zalen staat. Ze eindigde de set met haar meezinghit 'Ik ben er klaar mee' en liet gans de kroeg het refrein meezingen. Elk nummer van deze singer-songwriter is een schot in de roos. Dat bewees ze vorig jaar in het Cultuurcafé van Hoboken al, en vanavond was dat ook in Het Maanlicht overduidelijk. Komen, zien en overwinnen. Dat doe je zo.
De gedichten 'Mijnramp in mij' en 'Treinramp in mij' van Gert Vanlerberghe trapten deel twee op gang, waarna Marc Terreur het overnam met 'Gemis', dat hij opdroeg aan het literaire festival ZuiderZinnen en zijn crowdfundamentalisten. We kregen ook 'Ontbijt met koffiedik', 'Wishful thinking' en het kindergedicht 'De plompe bumperbeer'. In zijn afwisselende set wist hij de boodschap 'we gaan er allemaal aan' aantrekkelijk te verpakken. Het beest in de mens evokeren, het einde van de wereld prediken en je publiek met een goed gevoel naar huis sturen. Je moet het maar kunnen. Nieuw volk op de open mic! Ibrahim Belkadi las 'Oermoeder, ruimtevader' en van Lin Vanherne kregen we 'Rotterdam' en 'De wolvin'. Stanislaus Jaworski nam Joe Dassin onder handen en sloot af met een haiku over deze schrikkeldag.
 
Alweer een geslaagde editie in Café Het Maanlicht. We gaan hier blijven. De maarteditie moeten we echter schrappen, maar op 25 april zie je ons terug in Mechelen. De komende weken regent het trouwens edities: 9 maart in Café Boekowski, 16 maart in Cultuurcafé Hoboken, en op 22 maart is er de derde editie van ons festival Hedonismuz, in 252 CC Ekeren. Daar vieren we 11 jaar Ballonnenvrees. Welkom! Info & tickets hier!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten